Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Očekujete li da će odluke Saveta za štampu imati efekta na medije i na zaštitu privatnosti građana?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

31. 10. 2011.

Izvor: Danas

Očekujete li da će odluke Saveta za štampu imati efekta na medije i na zaštitu privatnosti građana?

Miroljub Radojković Fakultet političkih nauka

Očekujem da će Savet za štampu početi da radi na uređivanju medijske sfere u Srbiji, jer ima kvalifikovane ljude u svojim redovima.

Smatram da je dobro to što se žalbe mogu uložiti na tekstove ne starije od tri meseca, čime će se izbeći zloupotreba starih slučajeva. Odluke ovog tela, inače, predstavljaju moralnu sankciju za medije, jer će oni za koje se uspostavi da su načinili prekršaje to morati i da objave.

Na taj način će biti pojačano pravo običnih građana na privatnost, u onoj meri koliko će u tome pomoći objavljena ispravka. Savet za štampu će u svakom slučaju malo popraviti medijsku sferu u Srbiji, ali će teško iskoreniti političke afere koje se provlače kroz štampu.

Jovanka Matić Institut društvenih nauka

Svakako očekujem da će odluke Saveta za štampu imati značajne efekte na medije, jer je reč o novoj instituciji u medijskom sistemu Srbije.

To je trenutno jedini delotvoran, brz i efikasan način da se urede sadržaji u štampanim medijima u zemlji, a pritom su članovi ovog tela ljudi koji imaju autoritete u ovoj oblasti. Nadam se da će ovo samoregulatorno telo postati ustaljena praksa kod nas, kao što je to i skoro svuda u svetu.

Milan Antonijević Komitet pravnika za ljudska prava Jukom

Prve odluke Saveta za štampu su ohrabrujuće. Smatram da je uređivanje medijskog prostora u Srbiji neophodno, tako da se nadam da će ova institucija imati velikog doprinosa u tome.

Pitanje je samo da li će Savet za štampu i ubuduće redovno obaveštavati javnost o svojim odlukama i žalbama koje bude pristizale na medije. To je, takođe, neophodno kako bi bilo efekata u uređivanju medijske scene kod nas.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi