Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Moje onlajn novine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 11. 2011.

Izvor: Danas

Moje onlajn novine

Kada želite da saznate neke dnevne vesti, vi odlazite prvo na BBC.co.uk, NYTimes.com, Blic.rs, B92.net, Danas.rs, Facebook, Twitter, ili samo tražite kroz Google?

U današnjem vremenu onlajn medija, ovaj odgovor verovatno podrazumeva sve navedeno.

Imajući u vidu da sve veći broj ljudi koristi mobilne aplikacije za pregled vesti i novinskih sadržaja, jasno je da situacija postaje sve komplikovanija.

Prosečnom čitaocu je naizgled dovoljno da se fokusira na samo par online novinskih izvora, koji su najčešće bazirani na tradicionalna štampana izdanja.

Trend podrazumeva evoluciju tradicionalnih medija i sve većem prilagođavanju online okruženju, uz restrikciju vesti kroz plaćene sadržaje. Ali da, to je već druga problematika, koja će biti predstavljena u nekim narednim izdanjima kolumne.

Vraćajući se na pitanje s početka teksta, zapravo se dolazi do suštine korišćenja popularnih i kredibilnih izvora onlajn medija. A kako bi bilo da svaki internet korisnik ima mogućnost da kreira svoje online novine od vesti objavljenih s različitih onlajn medija i izvora?

Drugim rečima, korisnik može da u svojim online novinama sadrži sve željene članke i tekstove koje se distribuiraju kroz različite online izvore, uključujući i onlajn medije.

To bi isto bilo kada bi se npr. kreirale novine koje imaju sadržaj malo iz Blica, malo iz Danasa, delove sa B92, linkove sa Twittera i postove sa Facebook-a.

Začetnici kreiranja prilagođenih sadržaja prema svakom korisniku su my.Yahoo.com i Google.com. Koristeći njihove servise, Yahoo news i Google news, uz integraciju sa ostalim funkcijama (mejl, kalendar, vremenska prognoza i sl.), korisnik ima mogućnost da objedini sve sadržaje koji su njemu bitni, uključujući i druge onlajn izvore na jednoj Web strani.

BBC.co.uk je otišao korak dalje, pa je ponudio mogućnost detaljnijeg prilagođavanja sadržaja prema oblastima i najčitanijim temama. Trenutno je u fazi razvoja i unapređenja.

Netvibes je servis koji nudi fuziju my.Yahoo/Google.com i MyBBC news. Zapravo, to je prilagođena i uređena Web stranica gde korisnik bira sa kojih online izvora će da prima vesti koje se u realnom vremenu osvežavaju.

Sekcije sadržaja se mogu rasporediti i dizajnirati prema korisnikovim željama i afinitetima.

Evolucija spomenutih servisa sa integracijom društvenih medija je podstakla razvoj servisa kao što je Paper.li. Kako su društveni mediji postali platforma za kreiranje i distribuciju sadržaja i vesti, često mnogo brže nego tradicionalni online mediji, jasno je da je velika potreba za objedinjavanjem ovih servisa u jednu celishodnu online aplikaciju.

Ne samo da se mogu birati izvori sadržaja sa online medija prema oblastima i tematici, već se može selektovati i ko od korisnikovih prijatelja sa Facebook-a, Twitter-a i YouTubee-a može da bude izvor i distributer sadržaja.

Takva integracija omogućava kompletno kreiranje ličnih onlajn novina. Potreba za personalizovanjem svih online sadržaja je sve više izražena, gde svaki internet korisnik ima mogućnost da postane izvor i kreator zanimljivih vesti i informacija.

Očekuje se da će sledeća internet revolucija zasnivati na redefiniciji poslovanja online medija, pa se samim tim može očekivati sve veća potreba za personalizacijom online vesti.

Executive Group


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi