Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Prema mišljenju zaposlenih – politička odluka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 11. 2011.

Izvor: Dnevnik

Prema mišljenju zaposlenih – politička odluka

Smenjen zastupnik kapitala IPC „Kula“

Dosadašnji zastupnik društvenog kapitala Informativno – propagandnog centra „Kula“ Đorđo Bojanić smenjen je sa te funkcije, jer se nije pojavio na testiranju sposobnosti radi sticanja licence iako, prema njegovim rečima, na testiranje nije ni bio pozvan.

Zaposleni u IPC „Kula“, u okviru kojeg radi Radio Kula i lokalni list „Kulska komuna“, iznenađeni su ovim rešenjem Agencije za privatizaciju i smatraju ga političkom odlukom.

Odlukom Agencije na njegovo mesto postavljena je Vesna Kovač.


Naime, IPC „Kula“ privatizovan je 2007. godine, ali je nakon samo dve godine privatizacija raskinuta. Kada je 2009.godine biran privremeni zastupnik kapitala ovog preduzeća, zaposleni su bili složni da to bude neko iz firme.

- U januaru 2010. godine naš kolega Đorđo Bojanić je imenovan za privremenog zastupnika kapitala. Opredeljenje nas zaposlenih, prilikom imenovanja zastupnika kapitala, je bilo da to bude čovek iz naše kuće koji poznaje problematiku u novinarstvu, jer bi, zbog teške finansijske situacije, čovek sa strane bio preveliko opterećenje – naveli su zaposleni u IPC „Kula“, prilikom svog obraćanja Agenciji za privatizaciju povodom odluke o smeni Bojanića.

Đorđo Bojanić ističe da je odluku o svojoj smeni dobio pre nekoliko dana, ali da je nezvaničnu informaciju da će biti smenjen, dobio još pre mesec dana iz lokalnog odbora Ujedinjenih regiona Srbije.

- Prema mojim saznanjima odluka o mojoj smeni je doneta na partijskom skupu URS u Beogradu. Kada sam nadležnima u Agenciji za privatizaciju skrenuo pažnju da će Vesna Kovač biti dodatno opterećenje na budžet IPC „Kula“, oni su mi rekli da to nije moja briga, jer će je oni plaćati – tvrdi Bojanić i dodaje da je funkciju privremenog zastupnika kapitala obavljao uz minimalnu novčanu nadoknadu, koju inače prima kao novinar u IPC „Kula“.

- Nemam nikakvu materijalnu korist od te funkcije. Jedino mi je stalo da se sačuva kolektiv u kome radim punih 30 godina – naglasio je Bojanić.

Bojanić tvrdi da je nakon što su Agenciji za privatizaciju prosledili dopise o negodovanju zbog odluke o njegovoj smeni da im je nezvanično čak i potvrđeno da obrazloženje o navodnom testiranju ne stoji, već da će Agencija, ako treba, dodaje on, napraviti novo obrazloženje da nema visoku školsku spremu.Zaposleni u IPC „Kula“ su se već obratili NUNS-u, UNS-u i Nezavisnom društvu novinara Vojvodine, kako bi novinari bili zaštićeni od političkih pritisaka.

Antrfile : Rešili većinu problema

Iz sindikata zaposlenih ovog preduzeća kažu da su, na čelu sa Đorđom Bojanićem, u protekle dve godine zajedničkim snagama uspeli da reše većinu nagomilanih problema koja ih je zatekla nakon raskida privatizacije.

- Odblokiran je žiro račun, isplaćeni su porezi i doprinosi i tako je omogućeno zaposlenima zdravstveno osiguranje. Takođe, uredno se izmiruju obaveze od isplate ličnih dohodaka do redovnog štampanja lista i emitovanja radio programa – navode u sindikatu zaposlenih.

M. Keković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi