Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Šabić: Završena priča
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 12. 2011.

Izvor: Dnevnik

Šabić: Završena priča

Novinari nisu dužni da čuvaju državnu tajnu

Učesnici skupa „Državna tajna i pravo javnosti da zna – slučaj Jelene Spasić” ocenili su da je za čuvanje državne tajne odgovorna država i da novinari ne mogu krivično odgovarati za objavljivanje tih informacija.

Na okruglom stolu u Udruženju novinara Srbije ocenjeno je da državna tajna prestaje to da bude ako dođe u posed „neovlašćenog lica”, u ovom slučaju novinara, i da zato novinari ne mogu krivično odgovarati za njeno objavljivanje.

Osnovno tužilaštvo u Novom Sadu podiglo je u septembru neposrednu optužnicu protiv novinarke „Građanskog lista” Jelene Spasić i urednika Milorada Bojovića jer je u junu taj list objavio strogo poverljiv „Izveštaj o stanju priprema za odbranu u Srbiji u 2010. godini”, o kojem se raspravljalo na zatvorenoj sednici Skupštine Srbije.

Njima se stavlja na teret da su neovlašćeno pribavili i objavili strogo poverljive podatke, kao i da su pružili pomoć učiniocu krivičnog dela za koje je propisana kazna zatvora preko pet godina. Tužilaštvo je navelo da je taj tekst „naneo štetu bezbednosti Srbije”.

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić rekao je da veruje da će Tužilaštvo odustati od krivičnog gonjenja novinarke Jelene Spasić.

– Ja verujem da je ta priča završena. Tužilaštvo je dobilo rok da precizira svoj zahtev za sprovođenje istrage, propustilo je rok i ja verujem da je sledeća priča odustajenje od krivičnog gonjenja – kazao je Šabić. On je podsetio na to da je od republičke tužiteljice Zagorke Dolovac dobio uveravanja da neće biti suđenja po podignutoj optužnici i da će predmet biti vraćen u fazu istrage, koja će biti proširena i na lica čiji je posao bio da čuvaju državnu tajnu, i ukazao na to da posao novinara nije da čuva tajne već da ih saznaje i objavljuje, dodajući da nema „nikakvog rezona” da u demokratskom društvu novinari budu krivično gonjeni:

– U svakom normalnom društvu moraju da postoje tajne i ljudi čiji je posao da ih utvrđuju i čuvaju, koji su plaćeni za to, a po mom dubokom uverenju, nije posao novinara da čuvaju te tajne nego da ih saznaju i objavljuju – kazao je Šabić.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Igor Jovičić rekao je da to ministarstvo nije podnelo krivičnu prijavu protiv novinarke. On je naveo da je Ministarstvo, po nalogu Tužilaštva, preduzelo mere da se ustanovi da li je neko od zaposlenih u sistemu odbrane učestvovao u objavljivanju podataka iz izveštaja i da je utvrđeno da niko od njih nije dao podatke.

Zamenik republičkog tužioca Goran Ilić nije želeo da komentariše u kojoj fazi je trenutno slučaj jer je, kako je rekao, „u toku i o njemu se ne zna dovoljno podataka”. On je naveo da je sudska praksa u toj oblasti nepotpuna, zastarela i da ne može pružiti odgovore na pitanje kako bi se slučaj Jelene Spasić mogao rešiti na „pravilan način”.

Advokat Zdenko Tomanović, koji zastupa Jelenu Spasić, rekao je da „državna tajna nije tajna kad dođe u ruke neovlašćenog lica, u ovom slučaju novinara”, i da zato optužnica ne stoji.

– Jelena Spasić je došla u posed dokumenta s oznakom “strogo poverljivo”. Pravno irelevantno je da li je to videla jedna osoba, deset ili 105 ljudi, jer to više nije tajna – rekao je Tomanović.

On je naveo da novinar nije dužan da čuva državnu tajnu i da nema dileme o tome da država ne može krivično goniti novinara koji je informacije objavio.

Urednik lista „Blic” Veselin Simonović rekao je da se novinari često suočavaju s pritiscima da otkriju izvor svojih informacija, ali da se ti slučajevi završe na predistražnim radnjama.

– Ili je neko ljut i želi da zastraši novinara, ili preko novinara žele da saznaju izvor, odnosno insajdera – rekao je Simonović, i dodao da se nada da će proces protiv Jelene Spasić uskoro biti prekinut.

Antrfile : Bitka (još) nije dobijena


Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović smatra da Srbija mora da bude država u kojoj novinari koji objavljuju informacije od javnog interesa mogu biti sigurni da neće završiti na sudu:

– Bitka još nije dobijena jer nismo dobili odgovor na pitanje da li je ovo zastrašivanje novinara jer zaista ima takav efekat – rekla je ona.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi