Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Državnim parama kupljene deonice Politike, Novosti i Dnevnika?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 12. 2011.

Izvor: Danas

Državnim parama kupljene deonice Politike, Novosti i Dnevnika?

Poslanik LDP Zoran Ostojić tvrdi da je VAC prodao Kuriru vlasništvo u tri dnevna lista u Srbiji

Liberalno-demokratska partija podnela je juče zahtev Agenciji za borbu protiv korupcije i tužilaštvu da istraže kako je vlasnik lista Kurir otkupio udele kompanije VAC u Politici, Novostima i novosadskom Dnevniku, istakao je juče poslanik ove partije Zoran Ostojić na konferenciji za novinare u Domu Narodne skupštine.

On je rekao da je vlasnik Kurira kupio VAC-ove udele u ovim medijima od novca koji je dobio od države iz fonda za pomoć medijima u krizi, čime „država pokušava da stavi medije pod kontrolu“ pred izbore.

- Reč je o vrhunsko nemoralnoj i ogromnoj korupciji. Umesto da država otkupi udele VAC-a u srpskim medijima, ona dozvoljava opskurnim novinama i još opskurnijem vlasniku, iza kojih stoji vrh Demokratske stranke, da preuzme vlasništvo u tim listovima, kako bi bili nezavisni, privatni i u službi antievropske politike - objasnio je Ostojić.

On je dodao da, ukoliko nadležne službe ne istraže šta se u ovom slučaju dešava i zbog čega, „biće jasno da nemamo nezavisne institucije u zemlji“. Iako je više puta ponovio ove informacije kao tvrdnju, na pitanje novinara Danasa koliko su ti navodi potvrđeni, Ostojić je odgovorio da ipak nema zvanične podatke, kao i da je to posao Agencije za borbu protiv korupcije, tužilaštva, kao i novinara da istraže.

Potom je ponovio da je VAC „kupio“ udele vlasništva u Politici, Novostima i Dnevniku tvrdeći da je to uradio državnim parama. On je novinare pozvao i da provere da li je vlasnik Kurira Aleksandar Rodić bio na razgovorima u kompaniji VAC u Esenu, kao i kod glavnog urednika Politike Dragana Bujoševića.

Konferencija za novinare juče je, inače, zakazana povodom teksta na naslovnoj strani Kurira, u kojem se navodi da je sestrić Danice Drašković od čelnika opštine Stari grad, u kojoj vlada LDP, dobio dozvolu za zimsku baštu šest dana posle ulaska SPO u Preokret.

Ostojić je ove navode prokomentarisao time da se vidi „protiv koga će se voditi kampanja pred izbore“, naročito nakon toga što je „Tadić odustao od evropske politike“.

Priče da je vlasnik Kurira kupio od VAC-a vlasništva u Politici, Novostima i Dnevniku, inače, nezvanično kruže u javnosti već neko vreme i spekuliše se da su ova tri dnevnika prodata za 16 miliona evra, iako je ukupno ulaganje nemačke kompanije premašilo 150 miliona evra. Pokušavajući da potvrdi ove navode, Danas je pre oko mesec dana zatražio odgovore nadležnih na ovu temu.

Na pitanje da li je VAC prodao Kuriru svoje vlasništvo u srpskim medijima, nisu mogli da daju potvrdan odgovor u Ministarstvu kulture, Pokrajinskom sekretarijatu za informisanje, Agenciji za privredne registre, kao ni u Politici, Novostima i Dnevniku.

Antrfile : Rodić: Poješću papir sa tvrdnjama LDP-a

- Javno navodim da ću na Trgu Republike u centru Beograda, pred građanima cele Srbije, pojesti dokument kojim se potvrđuju navodi LDP-a, da je Kurir novcem Evropske unije za podršku medijima kupio udele VAC-a u Politici, Novostima i Dnevniku - rekao je Aleksandar Rodić, vlasnik Kurira.

On je dodao da očekuje od Čedomira Jovanovića da mu potvrdu o dodeli sredstava dostavi do petka, a ukoliko to ne učini, pozvao je Jovanovića da na Trgu Republike pojede poziv za jučerašnju konferenciju za novinare.

Ministarstvo: Kurir nije dobio novac


U Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva, povodom tvrdnji Ostojića, kažu za Danas da list Kurir nije dobio novčana sredstva iz fondova ovog ministarstva za pomoć medijima u poslednje tri godine, odnosno 2009, 2010. i 2011.

B. Cvejić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi