Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tijanićev odgovor SUBNOR-u
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 12. 2011.

Izvor: www.rts.rs

Tijanićev odgovor SUBNOR-u

Generalni direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić odgovorio je na pismo SUBNOR-a u kojem ta organizacija najavljuje da će bojkotvati pretplatu "ukoliko se pojave sadržaji koji prljaju antifašističku borbu".

Gospodo,

Vaše optužujuće pismo na račun RTS-a nije napisano partizanskom, patriotskom rukom. To je prvoklasan komunistički pamflet napisan u najboljoj tradiciji poratne ideološke azbuke. Sve je unutra: nedokazane optužbe, stroge presude, pretnja masovnom odmazdom potkrepljena grdnim netačnostima.

Da ne radimo ništa drugo sem što svake godine, otkad vodim ovu kuću, prikazujemo celokupnu seriju "Otpisanih" - uz bradate pretnje "ravnogoraca", što lične, što političke, što medijske, bilo bi to dovoljno da sve vaše optužbe padnu. Da ne ispraćamo svakog narodnog heroja na onaj svet nekrologom u Dnevniku, vi biste bili u pravu.

Da naše kamere nisu na svakom polaganju venaca mrtvima koji su bili bolji od drugova koji su ih nadživeli, možda biste bili u pravu. Da sa osobitim uživanjem ne prenosimo moskovsku vojnu paradu na dan trijumfa nad fašizmom, imali biste moralnu prednost. E, nemate je.

Ne smatram časnim da se ovako prozvan, optužen, lišen pertli i kaiša, legitimišem i ispovedam kojoj Srbiji naginjem. Levoj ili desnoj? Nebeskoj ili zemaljskoj? Zapadnoj ili Istočnoj? Klanjam li se uspomeni Stjepana Filipovića ili Nikole Kalabića? Mislim da je to svakom dobronamernom građaninu jasno.

Ništa u vašoj prošlosti ili sadašnjosti ne daje vam za pravo da grubo intervenišete u umetnost bilo koje vrste. Uključivši domaće televizijske serije. To ste jednom probali i niste prošli dobro.

Protestujete što je u jednoj epizodi "Selo gori" jedan seljak poverava drugom da je njegovog oca ubio partizan?! Pa šta? Tvrdite li da nikada nijedan partizan nije ubio nijednog srpskog domaćina? Naravno da ste pametniji od ovakve tvrdnje. Ali, baš zato što ste pametni, vi tražite da se o tome ne govori, ne piše i ne snima. U tome ste, ipak, otišli nezamislivo daleko.

Jednostavno govoreći, vi pišete otvoreni protest protiv nove serije RTS, koja još nije napisana a kamoli snimljena. Vi unapred znate, ja još nisam dobio tekst te serije, da se ona "bezočno i prljavo, u funkciji pronacističkih kolaboracionističkih snaga obračunava sa NOB"?!

Odakle vam takva vrednosna "akontacija" još nesnimljene serije? Odakle vam informacija šta snimamo? Odakle vam presuda? Odakle vam istorijski oktroisana moć da određujete šta da prikazuje i šta da misli medijski Javni servis Srbije?

Odakle vam silina da pretite neplaćanjem pretplate kad je nije uveo RTS nego srpski zakon? Jeste li vi iznad zakona?

Pišem vam odgovor sa puno delikatnosti i puno razumevanja za vas i vašu prošlost. Da nije tako, na vašu tvrdnju da ste usled - "visokog morala" - streljali svoje saborce zbog "uzete jabuke, struka luka, vunenog šala..." mogao bih da odgovorim kako je beogradsko Dedinje i danas prepuno spomenika najvišeg morala partizana koji su nadživeli svoje neprijatelje, ali i mnogo svojih saboraca.

Era apsolutnih i večnih istina je završena. Uzalud su pokušaji da se takvo vreme vrati na osnovu rezultata bilo čijeg "minulog" rada. Crvenog ili crnog.

Generalni direktor RTS-a

Aleksandar Tijanić


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi