Naslovna  |  Konkursi  |  Nagrade  |  Organizacija ARTICLE19 raspisala konkurs za nagrade za etičko novinarstvo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Nagrade

19. 03. 2024.

Autor: article19.org Izvor: article19.org

Organizacija ARTICLE19 raspisala konkurs za nagrade za etičko novinarstvo

ARTICLE19 pokreće Nagrade za etičko novinarstvo u sklopu kampanje #CheckItFirst.

Kampanja  #CheckItFirst se promoviše usvajanje etičkog novinarstva kao vitalne odbrane od dezinformacija u regiji. Kao dio ove kampanje, pozivamo novinare u te četiri zemlje da se prijave za naše novinarske nagrade i javno pokažu svoju podršku profesionalnim standardima koje su potpisali kada su postali novinari – standardima koji su ukorijenjeni u principima etičkog novinarstva. Rok je 12. april.

Pozivamo vas da kao novinar pošaljete vijesti koje ilustruju primjenu i prihvatanje principa etičkog novinarstva. Vaše priče trebaju zorno demonstrirati pozitivan uticaj pridržavanja ovih standarda u smislu tačnosti, objektivnosti i pouzdanosti vaših priča. Priče bi također trebale naglasiti rigorozne procese potvrde informacija i provjere činjenica koje ste koristili u izvještavanju.

U priči se treba odražavati pet temeljnih principa etičkog novinarstva:

Učešće u nagradnom programu će vam pružiti priliku da preispitate profesionalne etičke kodekse u svojoj zemlji i razmislite o tome kako oni odražavaju principe etičkog novinarstva.

Tematska područja članaka:

Pozivamo novinare da podnesu članke na sljedeće teme: socijalna pravda i nejednakost, javno zdravlje i sigurnost, izvještavanje o životnoj sredini, prava žena, različitost i inkluzija, priče s ljudskim interesima i bilo koje druge teme relevantne za vašu zemlju.

Kako se prijaviti za nagrade za novinarstvo:

Prijavite vijest u kojoj se odražava pet navedenih principa etičkog novinarstva (možete ih naći i na Ethical Journalism Network). Prijave trebaju pokrivati samo period između 1. marta 2023. i 7. marta 2024. Prihvatamo samo članke iz online i štampanih medija. Imajte na umu da se priče prikazane na TV-u, radiju ili u video formatu neće razmatrati.

Pošaljite popratno pismo sa svojim člankom. Objasnite koju su ulogu imali etički standardi novinarstva u vašem izvještavanju i kako su podržali proces provjere informacija. Budući da je profesionalni etički kodeks u vašoj zemlji vođen ovim principima, također vas potičemo da se posebno referencirate na njega u popratnom pismu.

Članke prihvatamo na jeziku na kojem su izvorno objavljeni. Popratno pismo može biti na engleskom ili jednom od jezika regije.

Vodite računa da se prijavite za nagrade do 12. aprila 2024.

Naš žiri:

Žiri će se sastojati od predstavnika organizacija civilnog društva fokusiranih na medijska pitanja, stručnih novinara i pripadnika akademske zajednice.

Žiri će odabrati one članke koji najefikasnije demonstriraju primjenu etičkih novinarskih standarda. Članovi žirija će analizirati i članak i popratno pismo dostavljeno uz priču. Pozivanje na profesionalne standarde u zemlji i njihove elaboracija u popratnom pismu će predstavljati prednost.

Vremenski okvir podnošenja prijava:

14. mart: otvaranje novinarskih nagrada

12. april: rok za podnošenje prijava

29. april: donošenje odluka i objavljivanje dobitnika

Nagrada:

Petodnevna studijska posjeta Briselu i Londonu, gdje se nalazi sjedište organizacije ARTICLE19. Tokom studijske posjete, pobjednici će prisustvovati odabranim sesijama konferencije Evropskog partnerstva za demokratiju (European Partnership for Democracy) te okruglim stolovima s osobljem organizacije ARTICLE19 i članovima novinarske zajednice kako bi razgovarali o problemima vezanim uz etičko novinarstvo, dezinformacije i slobodu medija u svojoj zemlji, kao i o međunarodnom razvoju. Pobjednici će također imati priliku da se sastanu s novinarima kako bi razgovarali o izazovima koje dezinformacije nameću u njihovom radu i razmijenili pristupe za njihovo savladavanje.

Četiri pobednika (po jedan po zemlji) će takođe dobiti novčanu nagradu od 1.000 evra (svaki) u zamenu za uredničke i druge autorske tekstove u kojima se analiziraju stavovi pobednika o rešenjima za borbu protiv dezinformacija u regionu Zapadnog Balkana, kao i za podržavanje promocije i širenja kampanje.

Više informacija dostupno na sajtu Article19.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi