Naslovna  |  Konkursi  |  Ostali konkursi  |  Poziv za besplatnu onlajn obuku novinara na kursu pravilnog govora „Govori pravilno - novinarsko pravilo“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ostali konkursi

21. 07. 2015.

Poziv za besplatnu onlajn obuku novinara na kursu pravilnog govora „Govori pravilno - novinarsko pravilo“

Udruženje novinara Srbije raspisuje KONKURS za besplatnu onlajn obuku 12 novinara na kursu pravilnog govora „Govori pravilno - novinarsko pravilo“. Kurs je namenjen radio i TV prezenterima, voditeljima i novinarima srpskih medija u regionu i na Kosovu i Metohiji.

Cilj kursa je dopunsko obrazovanje novinara, voditelja i prezentera posebno informativnog programa i promovisanje jezičke kulture u srpskim medijima  u regionu i na KiM.

Biografiju i kratko motivaciono pismo (ne duže od 1500 karaktera) poslati na mejl vesna.masalovic@uns.rs do 30. avgusta 2015. godine.

Nastava će biti organizovana vikendima u septembru i oktobru.

Nastavni plan:

-Praktični saveti za pripremu javnog nastupa (pred kamerama ili mikrofonom;

-Praktičan rad na prirodi  akcenata i njihovom razlikovanju po mestu, jačini, dužini, visini, oznaci;

-Ukazivanje na važnost  dobrog govornog i novinarskog stila razvojem elokvencije, bogatstva leksike, upotrebom sinonima i domaćih reči naspram tuđica;

-Rad na osnovama pravopisa kao ključnog elementa pravilnog govora i izražavanja;

-Analiza konkretnih gramatičkih i stilskih grešaka koje su novinari  izgovorili pred mikrofonom ili kamerom ili napisali u štampanim medijima;

Na kraju svakog nastavnog bloka organizuje se i praktična vežba na kojoj polaznici demonstriraju stečena znanja i veštine.

Obuku je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije u okviru projekta: Govori pravilno-novinarsko pravilo.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

27.07.

2015.

Д.М.Петровић [neregistrovani] u 17:32

Правило

И ваш наслов "Говори правилно-новинарско правило" требало би написати правилно: "Говори правилно - новинарско правило".
Ако немате, а немате, по празно словно место испред и иза - (цртице), онда се речи: правилно и новинарско понашао као делови полусложенице, а то је, поштоване колеге, немогуће.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi