Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Tarife Sokoja prete opstanku elektronskih medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

31. 01. 2012.

UNS: Tarife Sokoja prete opstanku elektronskih medija

Udruženje novinara Srbije (UNS) upozorava da će rešenje Upravnog suda Srbije o odbacivanju tužbe Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) kojom se traži preispitivanje i poništenje mišljenja Komisije za autorska i srodna prava, o novim tarifama Sokoja ugroziti opstanak velikog broja elektronskih medija.

UNS smatra da će rešenje Upravnog suda kojim je praktično potvrđeno višestruko poskupljenje Sokoj-evih naknada za emitere dovesti u pitanje opstanak, posebno lokalnih elektronskih medija u kojima će i preostali, ionako slabo plaćeni novinari i medijski radnici ostati bez posla.

Nakon neuspelih pregovora između ANEM-a i Sokoj-a, Sokoj je od Komisije pozitivno mišljenje o svom Predlogu tarife. Komisija najpre predlog nije usvojila, pa su pregovori su ponovljeni, ponovo bez rezultata.

Međutim, Komisija je potom uvažila predlog Sokoja, zbog čega je ANEM tražio zaštitu Upravnog suda.

Na kraju, Upravni sud je potvrdio mišljenje Komisije i višestruko poskupljenje tarifa, s obrazloženjem da je tužba ANEM-a nedozvoljena.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi