Naslovna  |  Saopštenja  |  Sutra 13 godina od ubistva Slavka Ćuruvije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

10. 04. 2012.

Sutra 13 godina od ubistva Slavka Ćuruvije

Udruženje novinara Srbije (UNS) sutra će na mestu ubistva Slavka Ćuruvije u Svetogorskoj ulici ispred broja 35, u 12 sati, upaliti sveću i položiti venac.

UNS podseća da je prošlo trinaest godina od ubistva vlasnika „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“ i da istraga o njegovoj smrti, uprkos brojnim obećanjima svih predstavnika vlasti od dvehiljadite godine naovamo, nije dala nikakve rezultate.

UNS protestuje što su počinioci i naredbodavci ovog strašnog zločina protiv slobode štampe ostali nekažnjeni i upozorava na sve veću ugroženost slobode izražavanja u Srbiji.

Novinari i javnost Srbije nisu uspeli da odbrane demokratske slobode koje su osvojili pre dvanaest godina.

Pozivamo kolege da nam se sutra u podne pridruže u Svetogorskoj ulici u Beogradu.


Katalog praznih obećanja postpetooktobarske vlasti

Mart 2001: Siniša Simić, zamenik okružnog tužioca u Beogradu: "Učinjen je veliki pomak, ali još nemamo ubice niti naručioce". (Politika)

Oktobar 2001: general Radovan Knežević, tada načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije: "Policija neće stati dok ne reši ne samo ovaj slučaj, već i druge slučajeve u kojima ubice još nisu otkrivene". (Blic)

April 2003: Vladan Batić, tada ministar pravde u Vladi Srbije: "U narednih nekoliko dana biće rasvetljeno ubistvo novinara Slavka Ćuruvije".(Blic)

April 2003: Ministar policije Dušan Mihajlović: „Biće pokrenuto pet velikih sudskih postupaka, među kojima i za ubistvo Ćuruvije.” (Blic)

April 2003:
Dušan Mihajlović, ministar policije: "Policija intenzivno radi na istrazi o ubistvu novinara Milana Pantića i u tome ima pomaka". (Blic)

Novembar 2003:
Ministar policije Dušan Mihajlović rekao da policija „tačno zna ko su ubice Ćuruvije, ali da tužilac ne može da podnese krivičnu prijavu samo na osnovu policijskih saznanja“. (Blic)

Decembar 2003:
Specijalni tužilac za organizovani kriminal i načelnik UBPOK-a izdaju saopštenje u kojem navode da su identifikovane ubice Slavka Ćuruvije. Njih je, kako saopštavaju, prepoznao neposredni očevidac, ali se u cilju istrage njihova imena još ne objavljuju. (Blic)

Decembar 2003:
Dušan Mihajlović: "Imamo indiciju o tome ko je ubio Pantića, ali potrebni su nam dokazi koje bi tužilac prihvatio za podizanje optužnice. To se može desiti noćas ili sutra, a može se desiti i u januaru sledeće godine i to nema nikakve veze sa raspisanim parlamentarnim izborima." (Politika)

Decembar 2003:
Dušan Mihajlović: „Policija zna ko je ubio Ćuruviju.” (Blic)

Mart 2004:
Vladan Batić, skoro godinu dana nakon što je najavio rasvetljavanje ovog ubistva: "Nikada nisam video predmete Pantić i Ćuruvija. To je bila i ostala stvar policije, a ne Ministarstva pravde." (Blic)

April 2004:
Miroslav Milošević, tada načelnik Resora javne bezbednosti MUP-a Srbije: "Policija nema validnih dokaza protiv osoba osumnjičenih za ovo ubistvo, ali će ipak povući određene poteze". (Blic)

Jun 2004:
Dušan Mihajlović, lider Liberala Srbije: "Na prvom sastanku sa inspektorima koji su vodili nerešene slučajeve do 2001. godine oni su mi izjavili da je istraga vezana za ubistvo Ćuruvije došla do gvozdenih vrata Resora državne bezbednosti i tu stala. Tada je dogovoreno da ta služba sarađuje sa kriminalističkom policijom u daljoj istrazi. Rezultati te saradnje nisu doveli do rešavanja svih slučajeva, pa je tako ostao nerešen i slučaj Ćuruvija" (Blic)

Decembar 2004:
Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da će kao predsednik Republike postaviti pitanje Vladi i tražiti od MUP-a da saopšti svoja saznanja o ubistvu Slavka Ćuruvije. "Danas konačno dobijamo prva zvanična saznanja o tome. Ono što predstavlja izvestan problem jeste što ja ne dobijam od Vlade zvanične stavove, jer Vlada još nije dovoljno dobro proučila Ustav u vezi sa time. Ja očekujem da će na svako moje pitanje uslediti i zvaničan stav Vlade o određenom problemu koji je identifikovan", rekao je Tadić. (B92 )

Decembar 2004: Bivši ministar pravde, Vladan Batić, kaže za B92 da je par puta na kolegijumima Vlade Srbije bilo reči o ubistvu Ćuruvije i da je tada Mihajlović davao uopštene odgovore da je to na listi glavnih ciljeva i da je istraga pokrenuta. "Sledeće saznanje o tome usledilo je po padu Vlade kada je Mihalović u javnost izašao sa saopštenjem o tome da je policija došla do nekih saznanja. Ali, o tome nije raspravljano ni na Vladi ni na Kolegijumu Vlade, niti je on nama ikad pominjao ko je to i šta se to saznalo. Ja sam nedavno saznao da je navodno taj koji je ubio Ćuruviju i sam ili umro ili ubijen, pa je na godišnjicu njegove smrti, preko neke slike u čituljama, neko prepoznao ubicu Ćuruvije, ali ja ne bih da se bavim nagađanjima", kaže Batić. (B92 )

April 2005: Dragan Jočić, ministar policije: "Ne tvrdim da ću ja da rasvetlim taj slučaj, ali sigurno neću izmisliti neko ime i povezati ubistvo Ćuruvije sa nekom grupom, a da za to nemam dokaze. Iz prethodne vlasti je bilo pokušaja da se istraga stopira, pa su objavljivani navodno neki podaci, ali ništa nije konkretno urađeno. Sada je to nemoguće, jer su svi prikupljeni podaci uredno zavedeni, a istraga se vodi profesionalno i ozbiljno. Nije ovde važno ko je povukao obarač, već se moraju otkriti svi koji su stajali iza tog zločina. Ovoj Vladi Srbije rasvetljavanje ubistva Ćuruvije jedan je od prioriteta". (B92)

Decembar 2005:
Miroslav Milošević, tada načelnik Resora javne bezbednosti MUP-a Srbije u radnoj poseti jagodinskom SUP-u: "Formirali smo dve radne grupe za rešavanje ubistava Ćuruvije i Pantića. Operativne podatke ne mogu da saopštim. Kad budemo imali validne dokaze za sud, slučajeve ćemo završiti. Kada je reč o Pantiću, mnogo verzije su proverene. Sve je kristalizovano, a usput smo rešili još neka krivična dela i uhapsili osobe za kojima su bile raspisane poternice". (B92)

Decembar 2005: Tomo Zorić, portparol Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal: "Postignut je napredak na rasvetljavanju počinilaca ubistva i prikupljanja dokaza. Javnost će o svim detaljima istrage ubistva Ćuruvije biti blagovremeno upoznata, kada se za to steknu zakonski uslovi". (Politika)

April 2006:
Tomo Zorić, Portparol Specijalnog tužilaštva: "Za sada je postignut napredak u prikupljanju dokaza i rasvetljavanju otkrivanja počinilaca tog krivičnog dela, ali još nema dovoljno dokaza za podnošenje zahteva za sprovođenje istrage. Tužilaštvo, zajedno sa MUP-om, intenzivno radi na ovom slučaju i intenzivno radi na prikupljanju dokaza. Svakodnevno dobijamo izveštaje i zaista želimo da rešimo ovaj predmet", kaže on. (B92)

April 2006:
Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je nezadovoljstvo zbog toga što su ubice novinara Slavka Ćuruvije i posle sedam godina na slobodi. "Izvršioci i nalogodavci egzekucije Slavka Ćuruvije moraju biti otkriveni, zbog njegove porodice, zbog svih građana Srbije koji očekuju da saznaju punu istinu o ovom zločinu", navodi se u pisanoj izjavi predsednika Srbije.
Prema njegovim rečima, bez kažnjavanja ubica novinara Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića, "ne može biti ostvarena sloboda medija, niti demokratizacija našeg društva". (B92)

Septembar 2006:
Slobodan Radovanović, specijalni tužilac: „Pitanje je dana kada će građani Srbije čuti ko je i zašto naredio taj zločin, ko je pucao, a ko čuvao stražu, ko je pružao logističku podršku i zašto likvidacija Ćuruvije nije mogla da bude rešena više od sedam gdina.” (Blic)

Oktobar 2006: Obećanje koje smo dali građanima Srbije sigurno ćemo ispuniti do kraja jeseni. Nije u redu da licitirate sa danima – rekao je juče za "Politiku" Tomo Zorić, portparol specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal. (Politika)

Decembar 2006
.
- Radovanović izjavio da je otvorena istraga protiv velikog broja osoba za ubistvo Ćuruvije i da je reč o „političkom ubistvu“, kao i da je predložio sprovođenje istražnih radnji. (Politika)

Januar 2007.
- Radovanović izjavio da će razrešenje slučaja biti „potvrda uspostavljanja pravne države i vladavine prava“.
Specijalni tužilac Slobodan Radovanović obećao je da će u roku od nekoliko meseci procesuirati slučaj, ili će javno saopštiti zbog čega je nemoguće izvesti pred sud odgovorne za ovaj zločin. (Politika)

Juni 2007:
Ovo je prvi put da sud izvodi dokaze povodom ovog događaja i to nije jedini kvalitet ovog postupka. Naime, u postupak izvođenja dokaza aktivno je uključen i pravni zastupnik porodice Ćuruvija. On će paralelno sa tužiocem i istražnim sudijom učestvovati u ovom postupku. Imaće jasan uvid u sve ono što se dešavalo, odnosno u sve dokaze koji budu izvedeni. Posle ovog postupka će biti jasno šta je učinjeno, kojim dokazima se raspolaže i šta može da se učini posle više od šest godina od ubistva. S obzirom na to da je postupak u toku, ne bih prejudicirao šta će se desiti, ali vas uveravam da smo znatno bliže rasvetljavanju ovog događaja nego pre nekoliko godina – rekao je Radovanović. (Politika)

Februar 2008.
- Specijalni tužilac Miljko Radisavljević rekao da bi preduzimanje novih istražnih radnji „moglo doneti ozbiljnije pomake u istrazi“. (Politika)

Mart 2008.
- Republički tužilac Slobodan Radovanović rekao da i dalje traje istraga o ubistvu Ćuruvije i dodao da se to ubistvo „može dovesti u vezu sa političkim stanjem u državi u vremenu kada je izvršeno“. (Blic)

April 2008: Predsednik Srbije Boris Tadić apelovao je, povodom devete godišnjice ubistva urednika i vlasnika Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije, da se istraže i reše svi slučajevi nerasvetljenih ubistava, napada i pretnji novinarima. Tadić je, istovremeno, izjavio da svi koji prete novinarima moraju da budu procesuirani i ti slučajevi istraženi. On je dodao da su novinari tu da kritikuju ili da hvale i naglasio da, ako ne postoji nezavisno novinarstvo, nema javnosti i nema stvarne demokratije i institucija.
"Danas se treba prisetiti nerešenih ubistava i ugrožavanja profesije", istakao je Tadić, prenosi FoNet.

April 2009:
Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde, kaže da ministarka pravde nije nadležna u ovom slučaju, da ne može da se meša u istragu i da je rasvetljavanje ubistva posao tužilaštva i suda.
– Prava adresa je republički javni tužilac i želim da apelujem na njega, i pre svega na Ministarstvo unutrašnjih poslova, da se što pre završi pretkrivični postupak, jer je slučaj trenutno u toj fazi, a po okončanju tog postupka, nadam se, biće osumnjičenih koji će moći da budu optuženi – izjavio je Homen. (SrbijaNet)

April 2010:
Preduzeću sve što je u mojoj moći da se ubistvo Slavka Ćuruvije reši! Ovo je u izjavi za Kurir rekao ministar policije Ivica Dačić. On je naglasio da bi trebalo razgovarati s bratom ubijenog novinara Jovom Ćuruvijom o informacijama koje ima.
- Predmet je u tužilaštvu, ali svaka nova informacija će biti proverena - poručuje Dačić. (Kurir)

April 2010: Ivica Dačić izjavio je za RTS „Bez obzira na to što sam ja, odnosno moja stranka, bio deo vlasti u onom periodu (pre oktobra 2000. godine), odgovaraće ko god da je počinio ili naložio ta ubistva“, kazao je Dačić. (Blic)

April 2010: Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je pre nekoliko dana da postoji određeni pomak u predkrivičnom postupku za ubistvo Ćuruvije i da je obezbeđen veliki broj dokaza, ali da to još nije dovoljno za pokretanje istrage. (RTS)

April 2010: Na proslavi dana helikopterske jedinice MUP-a Srbije, Veljović je rekao da je u istrazi zaključeno da Dada Vujasinović najverovatnije nije izvršila samoubistvo, već da se radi o ubistvu i da policija postupa po tom zahtevu Tužilaštva.
Prema njegovim rečima, taj slučaj, ali i slučajevi ubistva ostalih novinara, prioritet su u radu policije.
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić podsetio je da je nakon stupanja na dužnost razgovarao sa prethodnim ministrom Draganom Jočićem, koji ga je obavestio da je policija završila istragu o svim slučajevima ubistva novinara i da je Tužilaštvo na potezu. (RTS)

April 2010:
Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević: "Bilo bi neozbiljno da licitiram sa rokom u kojem će istraga biti pokrenuta, ali možete biti uvereni da će to biti učinjeno onog momenta kada identitet počinilaca bude otkriven". (RTV)

Maj 2010:
Iskazi uhapšenih pripadnika zemunskog klana Sretka Kalinića i Miloša Simovića mogu da doprinesu rasvetljavanju političke pozadine ubistva premijera Zorana Đinđića, kao i ubistva Slavka Ćuruvije, potvrdio je za „Blic“ Miljko Radisavljević, tužilac za organizovani kriminal i visoku korupciju. (Blic)

Maj 2010: Snežana Malović: - Sigurna sam da će pravosudni organi, a naročito tužilaštvo utvrditi istinu i da će svi oni koji su učestvovali u ubistvu premijera Zorana Đinđića i Slavka Ćuruvije davanjem naloga i pomaganjem, ma ko oni bili, biti adekvatno kažnjeni. Ti postupci treba da se vode pred sudom, a ne u medijima jer to ne doprinosi njihovom rasvetljavanju - kaže ministarka Malović. (Blic)

Maj 2010: Ministar policije Ivica Dačić poručio da će MUP ispitati sve nove podatke o ubistvu Slavka Ćuruvije. "Nije nam ništa novo poslato. Naravno da ćemo učiniti sve da proverimo sve nove podatke. To je moja posebna obaveza, da neko ne bi rekao kako štitim nekoga iz Miloševićevog vremena" - kategoričan je Dačić. (Kurir)

Juni 2010: Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da će iskaz Nenada Ilića, u kojem se navodi da su pripadnici "zemunskog klana" učestvovali u ubistvu vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavka Ćuruvije, dostaviti Specijalnom tužilaštvu Srbije. (Radio 021)

Avgust 2010:
Malović je dodala da je "uverena... da će srpski organi gonjenja takođe skinuti veo tajne sa ubistava Slavka Ćuruvije i Milana Pantića" i naglasila da "ova država više ne sme da dopusti da novinari zbog javno izraženog kritičkog stava prema negativnim društvenim pojavama budu meta kriminalnih krugova". (RTV)

Januar 2011: Ivica Dačić: "Predmet o ubistvu Slavka Ćuruvije je odavno u Tužilaštvu. To je poslato pre nego što sam postao ministar policije. Policija će uraditi sve ono što od nje i u narednom periodu bude zahtevalo nadležno republičko Tužilaštvo. To je, uostalom, i naša obaveza". (Večernje novosti)

Januar 2011: Dušan Mihajlović: "Izjavio sam da je ubistvo policijski rešeno, jer je jedini svedok ubistva rekao da može da prepozna ubicu, pa je sa 85 odsto sigurnosti prepoznao Luku Pejovića. Problem je što je Pejović mrtav, a svedok ga je prepoznao na fotografijama u policiji". (Večernje novosti)

April 2011:
Zagorka Dolovac: Ubistvo novinara Slavka Ćuruvije neće ostati nerešeno i tužilaštvo će nastojati da počinioce ovog gnusnog zločina izvede pred lice pravde... Istraga će biti pokrenuta onog momenta kada identitet počinilaca bude otkriven. Ovo je jedan od nekoliko predmeta koji su nasleđeni iz prošlosti i koji predstavlja veliki teret ne samo za organe koji po njemu postupaju već i za čitavo društvo - ocenila je Dolovac. Ona je i pored toga što, kako kaže, u ovoj fazi postupka ne može da govori o detaljima, podsetila da su Ćuruviju uoči ubistva intenzivno pratili operativci tadašnjeg DB i da postoje indicije da je za taj zločin odgovorna tajna služba. (Danas)

April 2011: Snežana Malović: … Formirana su sudska veća koja će raditi samo na „starim predmetima”, i sigurna sam da će se utvrditi eventualno postojanje krivične odgovornosti Mire Marković u ubistvu Slavka Ćuruvije… (Politika)

Maj 2011: Snežana Malović: „Kao ministarka, učiniću sve da do toga (sprovođenja istrage o političkoj pozadini ubistva premijera Zorana Đinđića, kao i ubistava novinara Dade Vujasinović i Slavka Ćuruvije) dođe. Sa stanovišta Ministarstva pravde, sve ćemo učiniti što je u našoj nadležnosti da ti predmeti ugledaju sudsku proceduru“, kazala je Malovićeva na proslavi Dana Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u restoranu „Preporod“ u Zabeli. (Alo)

Jun 2011:
Boris Tadić: … Odnos medija i politike je delikatan, a uloga poslenika u medijima je izuzetno važna, jer imaju posebnu odgovornost u kreiranju javnosti. Bez slobodnih medija nema demokratije, niti perspektive Srbije. Ne možemo biti stabilno društvo dok se ne rasvetle ubistva Dade Vujasinović, Milana Pantića i Slavka Ćuruvije - naglasio je Tadić.

- Otkrivanje tih ubica je od najvišeg značaja za bezbednost države, jer dok god postoji pretnja novinarima, nemamo normalne okolnosti. Verujem da ćemo rešiti ova pitanja. (Večernje novosti)

Avgust 2011: Miljko Radisavljević: Ubistvo novinara Slavka Ćuruvije biće uskoro rešeno, a brzo će biti okončan i pretkrivični postupak političke pozadine ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića – najavio je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević u intervjuu za „Novi magazin„.
– Ubistva novinara su sramota za Srbiju. Dada Vujasinović i Milan Pantić su u drugim tužilaštvima i verujem da će kolege uraditi sve da ona budu rešena. Kada je reč o Ćuruviji, nemam nikakve dileme, niti sumnje da ćemo taj slučaj rešiti.

April 2012:
Ivica Dačić: Dačić je rekao novinarima u Leskovcu da pre četiri godine nije obećao da će naći ubice Dade Vujasinović, Milana Pantića i Slavka Ćuruvije, već da bi mu bilo "zadovoljstvo da se i ta pitanja razreše". "Za vreme mog mandata gotovo da nema ubistva koje je nerazjašnjeno. Šta je bilo u vreme mandata drugih to neka odgovaraju oni koji su bili ministri", kazao je Dačić.
Ministar je podsetio da je u slučaju Dade Vujasinović istraga obnovljena i da je bilo nekih novih detalja oko ubistva Pantića.
- Ali, nažalost, to nije rezultiralo nekim pouzdanim podacima koji bi navodili na ime ubice. Ta pitanja nisu više u policiji. Ona su dugi niz godina u Tužilaštvu, tako da ne mogu da govorim u njihovo ime. Drago mi je da se u moje vreme tako nešto nije desilo. Naprotiv, u moje vreme, novinari imaju zaštitu, pa čak i policijsku pratnju, rekao je Dačić. (Blic)


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi