Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Ponovo neprihvatljivo izveštavanje o tragediji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

26. 01. 2022.

Autor: UNS Izvor: UNS

UNS: Ponovo neprihvatljivo izveštavanje o tragediji

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog senzacionalističkog izveštavanja pojedinih medija o detaljima pogibije devojčice u saobraćajnoj nesreći na Novom Beogradu i ponovo poziva novinare i urednike, da prestanu sa ovom praksom koja predstavlja drastično kršenje Kodeksa novinara Srbije

UNS ističe da objavljivanje neprimerenih i eksplicitnih fotografija i video snimaka sa mesta nesreće i informacija koje vređaju dostojanstvo žrtava i njihovih porodica nemaju značaj za javno informisanje i da je ovo drugi slučaj za manje od nedelju dana da mediji senzacionalistički izveštavaju o tragedijama.

UNS upozorava da se senzacionalističkim izveštavanjem nanose dodatni bol i patnja porodicama, a čitaoci i gledaoci uznemiravaju. UNS upozorava da isticanje navoda da se radi o uznemirujućem sadržaju ne opravdava urednike za ovakav način izveštavanja.

UNS podseća da Kodeks novinara Srbije obavezuje da u izveštavanju o događajima koji uključuju lični bol i šok, novinar mora da postupa u duhu saosećanja i diskrecije, da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima piše. Kodeks obavezuje novinare i medije na poštovanje  dostojanstvo žrtve, izričito zabranjuje korišćenje neprimerenih, uznemiravajućih i drugih sadržaja koji mogu imati štetan uticaj na decu.

UNS obaveštava javnost da žalbe na rad novinara zbog kršenja Kodeksa novinara Srbije bilo ko može podneti sudovima časti novinarskih udruženja koji postupaju u slučaju da je novinar njihov član, dok žalbe na kršenje Kodeksa od strane medija oštećeni mogu da podnesu Savetu za štampu. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi