Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da utvrdi ko je pretio Filipu Rodiću nakon teksta u zagrebačkom "Jutarnjem listu"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

11. 08. 2022.

Autor: UNS Izvor: UNS

UNS: Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da utvrdi ko je pretio Filipu Rodiću nakon teksta u zagrebačkom "Jutarnjem listu"

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal Srbije u saradnji sa odgovarajućom institucijom u Hrvatskoj utvrdi ko stoji iza pretećih i uvredljivih komentara i poruka upućenih novinaru Filipu Rodiću, preko društvenih mreža, a nakon objave teksta u zagrebačkom "Jutarnjem listu", sa tvrdnjom da je Rodić na grob pevača Olivera Dragojevića postavio knjigu Slobodana Miloševića.

UNS podseća da je u "Jutarnjem listu" objavljen tekst sa naslovom "Skandalozno: Vučićev propagandist na Oliverovom grobu ostavio Miloševićevu knjigu", u kome piše da je Rodić tokom letovanja u Hrvatskoj posetio grob Olivera Dragojevića, povodom godišnjice njegove smrti, i tamo ostavio zbirku govora Slobodana Miloševića. Uz tekst je objavljena i fotografija za koju je napisano da je objava sa Fejsbuk profila Rodića.

Pomoćnik glavnog i odgovornog urednika nedeljnika "Pečat" i kolumnista "Večernjih novosti" UNS-u je rekao da je printskrin montiran tako što je fotografija sa njegove originalne objave zamenjena slikama sa groblja.

Ovu objavu "Jutarnjeg lista" preneo je i o njoj pisao portal Nova.rs, koji je kasnije objavio demanti Filipa Rodića, a autor teksta ovdašnjeg portala, prema rečima Rodića, mu se izvinio.

UNS ističe da su među stotinama komentara koji su stigli na Fejsbuk stranicu "Jutarnjeg lista" i oni kojima se poručuje Rodiću: "drugi put ćeš kada dođeš u Dalmaciju progutati vlastite zube...", "majka ti što pre naslonila knjigu na ladnu ploču...", "ovo mu je zadnja poseta NDH...".

UNS podseća da su pretnje novinarima neprihvatljive i da autori takvih sadržaja moraju da snose odgovornost, a da kodeks i medijski zakoni obavezuju novinare da postupaju sa dužnom pažnjom, posebno kada se objavljuju medijski sadržaji u kojima se iznose tvrdnje koje sadrže ozbiljne provokacije poput ove – da je novinar na grob pevača stavio knjigu Slobodana Miloševića.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi