Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Više javno tužilaštvo u Novom Sadu hitno da pokrene postupak protiv osobe koja je pretila novinarki Nikolin
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

01. 02. 2023.

Autor: UNS Izvor: UNS

UNS: Više javno tužilaštvo u Novom Sadu hitno da pokrene postupak protiv osobe koja je pretila novinarki Nikolin

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje pretnje i uvrede koje je novinarka portala 021 Gorica Nikolin dobila porukom na Instagramu i traži da policija hitno pronađe, a da Više javno tužilaštvo u Novom Sadu pokrene postupak protiv osobe koja joj je pretila.

Gorici Nikolin je nepoznata osoba sa Instagram profila „kjuo958“  poslala niz uvreda i pretnji uz link ka tekstu o neregulisanom korišćenju ateljea u Novom Sadu koji je pisala za portal 021.

Nikolin je rekla za sajt UNS-a da je ove pretnje prijavila policiji i da iščekuje reakciju nadležnih organa. Istakla je da je članak o neregulisanom korišćenju ateljea, zbog koga je dobila pretnje, u potpunosti baziran na proverenim činjenicama.

„Priča o ateljeima je kompletno potkrepljena dokazima. Tiče se vrlo osetljive teme, budući da se ti ateljei često koriste bez ikakvog osnova. To je kao da je neko došao i rekao „ovo je moje“. Tema nije nova, jer ovo traje godinama, ali ja sam prva koja je to detaljnije istražila“, rekla je.

Nikolin je istakla da njena redakcija nastoji da pretnje prijavljuje policiji i dodala da novinari ne treba da se mire sa represijom.

„Nemamo luksuz da ništa shvatimo olako“, rekla je, dodavši da joj situaciju olakšava podrška odgovornog urednika 021 i svih ljudi sa kojima radi.

Inače, ovo nije prvi put da Nikolin dobija pretnje preko društvenih mreža. Pretnje je dobila i 2019. godine nakon objavljivanja teksta o nepravilnostima u radu osnovne škole u Novom Sadu. Postupak u ovom slučaju, kaže Nikolin, još traje.

UNS podseća da su pretnje novinarima neprihvatljive i da autori takvih sadržaja moraju da snose odgovornost.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi