Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Konkurs za direktora Tanjuga jeste nepotpun
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

22. 01. 2014.

UNS: Konkurs za direktora Tanjuga jeste nepotpun

Udruženje novinara Srbije (UNS) iznenađeno je da je odgovor na naš zahtev Vladi Srbije da raspiše novi konkurs za prvog čoveka nacionalne novinske agencije stigao od Tanjuga umesto od Vlade, kojoj je zahtev upućen. Neprijatno smo iznenađeni što se Tanjug oseća slobodnim da govori u ime Vlade Srbije i umesto Vlade Srbije, što nas učvršćuje u uverenju da odnosi između Vlade i Tanjuga nisu dobro uređeni.

Podsećamo da je konkurs za izbor direktora Tanjuga raspisan 12. jula 2013. godine. Direktor još uvek nije izabran, konkurs nije okončan, ali su se odavno pojavile sumnje u regularnost konkursa.

UNS-u su se obratile kolege novinari koji su konkurisali i koji od svog udruženja traže zaštitu od moguće eliminacije na javnom konkursu za direktora Tanjuga.

Za razliku od konkursa za ostala javna preduzeća, uključujući i Javno preduzeće za novinsko-izdavačku delatnost „Panorama“, za novinsku agenciju Tanjug Vlada nije tražila dokaze da kandidat nije član organa političke stranke kao i uverenje da nije osuđivan.

Zbog tog slučajnog ili namernog propusta Vlade RS, kolege koje su nam se obraćale, a koje su podnele isključivo dokumenta koja su navedena u konkursu, mogle bi biti neravnopravno tretirane. Dakle, Tanjug u demantiju netačno tvrdi da je konkurs potpun.

UNS zato ponovo traži da se poništi konkurs i, umesto od Tanjuga, očekuje reakciju od Vlade Srbije koja ga je i raspisala.

Takođe, UNS smatra neopravdanim šestomesečno čekanje na izbor direktora Tanjuga.

UNS ističe da su Nacrtom zakona o javnom informisanju i medijima predviđeni povlačenje države iz medija i promena načina finansiranja, pa odugovlačenje sa izborom prvog čoveka može da bude samo na štetu transformacije Tanjuga, što je dodatan razlog za našu zabrinutost.

Komentari (45)

ostavi komentar
sre

22.01.

2014.

NovinarTanjuga [neregistrovani] u 19:23

OdlaziBranka

Ta žena daje sebi za pravo da radi sve pa me ne čudi i njeno drčno saopštenje u kome vređa inteligenciju svih nas. Branka, kupi se i odlazi pa se deri i viči na ulici ili stadionima a ne na zaposlene u Tanjugu svakog daana !

Odgovori
sre

22.01.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 19:18

Bruka-I-Sramota

Tanjug govori po diktaturi Branke Đukić direktorke koja je član Socijalističke partije Srbije (SPS).
Smeniti tu bruku i sramotu koja se osuđuje da ovako drčno odgovara i izdaje saopštenja jer ovo nije vreme i vlkadavina Miloševićeve diktature.

Đukićka, ti da imaš malo obraza odmah bi podnela ostavku a ne pisala ovakva saopštenja iz kojih se jasno vidi da ti je ženo bitna samo fotelja. Bruka!

Odgovori
sre

22.01.

2014.

Maja [neregistrovani] u 19:14

Smena

Branka Đukić direktorka Tanjuga je kadar SPS-a i žena koja neće baš tako lako dati svoju fotelju u kojoj se zavalila. Zamolila bih UNS da bude istrajan, a ukoliko treba neka peticija da se piše javite ja prva potpisujem. Maja

Odgovori
sre

22.01.

2014.

Kolega [neregistrovani] u 19:12

Bravo

Bravo UNS, sve pohvale i budite istrajni mada nece biti lako jer Branka Djukic ne bi dala svoju fotelju ni za zivu glavu, ili ce udomiti u njoj nekog svog - formalnosti radi.

Uz UNS je narod, BRAVO !

Odgovori
sre

22.01.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 17:51

bezakonje

Ono što se dešava u Tanjugu je BEZAKONJE I to u svakom pogledu.
Teror, pretnje, nezakonite odluke I što je najstrašnjije, ni traga od profesije.
Direktorka svakoga dana odredjuje šta je dozvoljheno a šta ne, pravila se menjaju I to isključivo u zavisnosti od njenog privatnog I ličnog interesa, a ne u zavisnosti od dogadjaja, njihove težine I prioriteta.
Ne plaća se noćni I prekovremeni rad, na koji su obavezni novinari u agenciji, ne poštuje se Zakon o radu, lažima I pretnjama od strane direktorke unosi se strah među zaposlene koje ona kažnjava svakog meseca bez obrazloženja.
Čak je I reket uveden, pa oni koji žele da odu u neku drugui novi9nsku kuću I daju otkaz, treba da plate oko 2.000 evra takozvanoj "Kadrovskoj službi" kao kazna što su se usudili da idu iz Tanjuga. To je uvedeno u ugovor sa zaposlenima, iako je potpuno suprotno Zakonu o radu.
Svi kandidati koji su konkurisali za direktora Tanjuga su kažnjeni od direktorke, degadacijama u svakom pogledu. BEZAKONJE MORA DA BUDE OBUSTAVLJENO, A ONAJ KO GA PRIMENJUJE DA BUDE NE SAMO SMENJEN, NEGO SANKCIONISAN.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi