Naslovna  |  Saopštenja  |  Koalicija: Nezakonito rešenje Žagubice o sufinansiranju medijskih projekata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

10. 07. 2015.

Koalicija: Nezakonito rešenje Žagubice o sufinansiranju medijskih projekata

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja, koju čine NUNS, UNS, NDNV, ANEM i Lokal pres, ukazuje da je odlukom o raspodeli sredstava na konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u opštini Žagubica grubo prekršen Zakon o javnom informisanju i medijima i Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja i traži od nadležnih da sve nepravilnosti u najkraćem roku otklone.

Zakonom i Pravilnikom predviđeno je da pravo učešća na konkursu nemaju izdavači medija koji se finansiraju iz javnih prihoda. Opština Žagubica, rešenjem o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata, koje je potpisao predsednik opštine Safet Pavlović, čak 4 miliona dinara, ili dve trećine sredstava predviđenih za ovu namenu, dodelila je mediju koji se ne samo finansira iz javnih prihoda nego je i u posrednom vlasništvu opštine.

Naime, sredstva su dodeljena „Radio Homolju“, čiji je osnivač Kulturno-prosvetni centar „Jovan Šerbanović“, opštinska ustanova koja je, prema  poslednjem raspoloživom Informatoru na sajtu opštine, za 2013. godinu, iz budžeta Žagubice u toj godini finansirana sa 12,5 miliona dinara.

Koalicija ističe da je stručna komisija na javnom konkursu u Žagubici ocenjivala podnete projekte, ali da je od strane stručne službe opštine dovedena u zabludu da u slučaju “Radio Homolja” ne postoje zakonske prepreke za sufinansiranje projekta.

Koalicija insistira na tome da se u Žagubici donese rešenje o raspodeli sredstava koje će biti u svemu u skladu sa Zakonom i Pravilnikom.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi