Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Poštovati radna prava zaposlenih u Tanjugu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

17. 11. 2015.

UNS: Poštovati radna prava zaposlenih u Tanjugu

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od menadžmenta Novinske agencije Tanjug da poštuje Zakon o radu i radna prava zaposlenih i otvoreno im saopšti kakvi su planovi za dalje funkcionisanje ove, po Zakonu ugašene, agencije. UNS je saznao da je do kasno sinoć, pravna služba Novinske agencije Tanjug pozivala zaposlene, jednima da saopšti da od danas „ne moraju da dolaze na posao“, drugima da dođu da potpišu ugovore o raskidu radnog odnosa, dok su treći od urednika deska obavešteni da „ne moraju da dolaze na posao ukoliko ih niko ne bude pozvao“.

Kako je UNS-u rekao advokat Zoran Lakićević, „usmeni nalozi lica koje nije zakonom ovlašćeno da zastupa firmu ne mogu imati značaj, a nedolazak na posao je teška povreda radne obaveze koja može za posledicu imati otkaz“.

„Moraju postojati pisane odluke prema kojima će zaposleni moći da se odrede“, rekao je Lakićević.

UNS traži od menadžmenta Tanjuga da zvanično saopšti zaposlenima šta se od njih očekuje i, prilikom eventualnih otpuštanja, poštuje sve obaveze propisane Zakonom o radu.

UNS ponovo ističe da su Ministarstvo kulture i informisanja, Agencija za privatizaciju i menadžment Tanjuga odgovorni što su propustili da pre isteka roka pokrenu postupak kojim bi zaposlenima omogućili da ostvare pravo na prenos kapitala bez naknade, koje im pripada po Zakonu o javnom informisanju i medijima.

Agencija je odgovorna i zato što nije iskoristila mogućnost da po skraćenom postupku organizuje treći krug privatizacije Tanjuga, kao što je uradila u slučaju Dnevnika AD.

UNS ističe da zbog neodgovornog rada Vlade, Ministarstva kulture i informisanja, Agencije za privatizaciju i menadžmenta Tanjuga, većina od 180 novinara i medijskih radnika ostaje bez posla, gasi se medijska kuća koja je najveći oslonac u informisanju domaće i svetske javnosti o zbivanjima u Srbiji, bez pružanja mogućnosti da se pod ravnopravnim uslovima bori na tržištu.

UNS dodaje da je odgovornost resornog ministarstva i Vlade i to što je prošlo skoro godinu i po dana od kako je direktorki Tanjuga istekao mandat, a novi nije izabran. Prema saznanju UNS-a, od devet članova Upravnog odbora, mandat je istekao za četiri člana, dok jedan nije ni imenovan.

Komentari (3)

ostavi komentar
uto

17.11.

2015.

kacke1 [neregistrovani] u 16:20

Nema rukovodstva Tanjuga

Obraćamo rukovodstvu Tanjuga ovim saopštenjem ("Поштовати радна права запослених у Танјугу") mada LEGALNO rukovodfstvo ne postoji: direktorki je odavno istekao mandat (čini mi se i upravnom odboru) a država dve godine ne okončava svoj raspisani konkurs za izbor novog direktora (ruk0vodstva). Koji je to cirkus od države i upravljanja državnom agencijom? Mislim da ovo saopštenje treba da bude upućeno nekom drugom u državi, a ne nepostojećem rukovodstvu Tanjuga. Možda teba da se adresuje na predsednika vlade ili Republike, s obzirom da nadležnopg ministra i njegovo Ministarstvo, očito, ne vredi pozivati u pomoć medijima.

Odgovori
uto

17.11.

2015.

Nepodoban [neregistrovani] u 15:21

Re:

Menadjment je u potpunosti u pravu. Ja sam jedan od onih koji su dobili otkaz. Djukicka je neunistiva, samo joj je do fotelje stalo. Trebalo bi je privesti na informativni razgovor kako bi se otkrile sve mutnje radnje

Odgovori
uto

17.11.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 14:39

menađment

Ne postoji "telo" koje bi bilo Menadžment Tanjuga. Sve odluke donosi "direktorka" Branka Đukić kojoj je pre više od godinu dana istekao mandat. Ona je sve vreme navijala da Tanjug ne bude prodat jer se nadala da će ostati državni i to na čelu sa njom. Na dan kada je istekao rok za privatizaciju, skakala je od sreće u svojoj kancelariji.
Sad mešetari, kao što je i navikla. Ljudima rekli da ne dolaze na posao, a kad su tražili neko rešenje napismeno, onda im prete - ako tražite rešenje, to je kao da ste sami tražili otkaz, pa neće dobiti otpremninu.
Svi koji tako rade pre su za zatvor nego za bilo kakvo odlučivanje o sudbini ljudi u Tanjugu. Biće gore, nažalost.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi