Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Neprihvatljiv zahtev da novinari unapred šalju pitanja funkcionerima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

18. 06. 2019.

UNS: Neprihvatljiv zahtev da novinari unapred šalju pitanja funkcionerima

Udruženje novinara Srbije (UNS) smatra neprihvatljivim postupak savetnice za medije zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića Maše Radulović koja je nakon jučerašnje konferencije za novinare poručila, kako je objavio N1, da će novinari ove televizije ubuduće morati da unapred šalju pitanja njoj lično „kao što to čine sve ostale kolege“.

Radulović nije odgovorila na imejl UNS-a u kojem su traženi odgovori na pitanja zašto i od kada mediji unapred treba da šalju pitanja za zamenika gradonačelnika Beograda.

UNS ističe da traženje da novinari unapred šalju pitanja znači ograničavanje prava i dužnosti novinara na postavljanje pitanja od interesa za javnost.

UNS podseća da nosioci javnih funkcija moraju uvek biti spremni da odgovore na pitanja novinara, a da na pitanja za koja ne znaju odgovor moraju dati objašnjenje zbog čega ih nemaju.

UNS poziva i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da utvrdi da li je bilo upada u imejl prepisku direktora televizije N1 Jugoslava Ćosića sa novinarima te medijske kuće i ističe da po Kodeksu novinara Srbije novinari naloge primaju isključivo od svojih urednika.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

19.06.

2019.

Слободан Ћук [neregistrovani] u 17:54

НЕПРИХВАТЉИВО?

Неприхватљиво је слаб израз-безобразно је и једно и друго, али на жалост пракса је, која је кренула давно, пре десетак година запатила се и наставља се и даље.
Ипак, ја и даље мислим да све зависи од новинара, а не ни од Весићевое саветнице за медије Маше Радуловић, ни директора Н1 Југослава Ћосића.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi