Naslovna  |  Šta radimo  |  Akcije  |  Izgradnja spomen kuće Pere Todorovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Akcije

Izgradnja spomen kuće Pere Todorovića

Udruženje novinara Srbije je sa opštinom Smederevska Palanka i Zavičajno turističkim udruženjem "Vidovača" iz Vodica 2008. godine započelo zajedničku akciju izgradnje spomen-kuće Pere Todorovića.

Na ovaj način UNS želi da od zaborava otrgne ličnost kakva je u srpskoj književnosti i novinarstvu bio Pera Todorović - novinar, polemičar, književnik, prevodilac i političar.

Rodna kuća Pere Todorovića

Zavičajna kuća sa bibliotekom, etno zbirkom i konferencijskom salom biće istovetna starom zdanju i nalaziće se u dvorištu osnovne škole "Olga Milošević" u Vodicama, preko puta urušene kuće u kojoj je ovaj velikan rođen. Služiće kao prostor za etno izložbe i novinarske skupove, a u njoj će biti i sedište Zavičajnog društva "Vidovača".

Oni su već podržali našu akciju

Ovoj UNS-ovoj akciji svojim donacijama do sada su se priključili fabrika crepova "Potisje Kanjiža" sa 5500 crepova, špeditersko preduzeće "Transportšped" besplatnim prevozom građevinskog materijala, fabrika cementa "LAFARŽ" iz Beočina donacijom 16 tona cementa, fabrika cementa "Holcim" donacijom 5 tona cementa, Industrija građevinskog materijala "Igma" iz Uljme sa oko15.000 komada pune opeke. Arhitektonski biro "Kuća" Avrama Krstića iz Smederevske Palanke je besplatno uradio projekat spomen kuće.Priključite se našoj akciji


UNS poziva sve koji žele da se pridruže akciji i donacijom u novcu ili građevinskom materijalu daju doprinos izgradnji spomen-doma novinaru, publicisti i političaru koji je svojim radom unapredio novinarstvo i strukovnu novinarsku organizaciju.

Novac za obnovu kuće Pere Todorovića možete uplatiti na žiro račun broj 170-30003646007-48 kod Unikredit banke. Za sve dodatne informacije obratite se generalnom sekretaru UNS-a Ninu Brajoviću na telefon 063 315 246 ili na mejl nino.brajovic@uns.rs ili Miodragu Zagorčiću, predsedniku Zavičajno-turističkog udruženja "Vidovača" Vodice, na telefon 064 830 44 00.

Ko je bio Pera Todorović

Novinar Pera Todorović (1852 - 1907) rođen je u selu Vodice kod Smederevske Palanke. U svom kratkom ali veoma plodnom i dramatičnom životu Todorović je bio jedan od najznačajnijih novinara, polemičara, književnika, prevodilaca i političara na razmeđu dva veka.

Njegovo delo se po mnogo čemu može smatrati začetničkim: Osnovao je "Male novine" - prvi slobodni, komercijalni list u Kraljevini Srbiji koji je uređivao po "evropskim standardima". "Male novine" su dostizale tiraž i do 30.000 primeraka.

Todorović je u srpski žurnalizam uveo mnoge inovacije - feljtonistiku, romane u nastavcima i zanimljive priloge koji su razbijali tadašnje krute novinarske šablone i osvajali publiku. Čak je nabavio najnovija slova tipa TAJMS da bi njegove "Male novine" podsećale na čuveni londonski list, a bio je i preteča prodaje oglasnog prostora u štampi.

Uz spisateljski rad Pera Todorović je bio i prethodnik modernog izdavaštva. Prvi je priredio i izdao dela Svetozara Markovića. Pokrenuo je 16 listova i časopisa među kojima su Straža, Rad, Samouprava, Ogledalo i mnogi drugi listovi i časopisi njegovog vremena.

Bio je naš prvi ratni reporter. U srpsko-turskom ratu sačinio je našu najbolju ratnu hroniku „Dnevnik jednog dobrovoljca“ (1876).

Bio je jedan od najviše osuđivanih srpskih novinara - zbog svojih tekstova proveo je pet godina u izgnanstvu, 20 puta je zatvaran i hapšen, a jednom prilikom osuđen je na smrt, ali je pomilovan.

Pera Todorović bio je jedan od inicijatora obnavljanja Srpskog novinarskog društva, preteče UNS-a, posle Timočke bune i njegov predsednik, drugi po redu posle Laze Kostića, od 1891. do 1893. godine.

Povezani tekstovi:

- Branislav Jovanović dobitnik plakete "Pera Todorović", 13. maj 2011.
- "Igma" a.d. donirala opeku za izgradnju spomen kuće Pere Todorovića, 10. maj 2011.

- "Lafarž" donirao cement za izgradnju spomen kuće Pere Todorovića, 14. april 2011.

- Nino Brajović dobitnik plakete "Pera Todorović", 11. maj 2010. godine

- UNS na grobu Pere Todorovića, 6. maj 2010. godine

- "Potisje Kanjiža“ pomaže akciju obnove kuće Pere Todorovića u Vodicama, 29. april 2010. godine

- UNS nastavlja akciju izgradnje spomen kuće Pere Todorovića, 5. oktobar 2009. godine


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi