Naslovna  |  Šta radimo  |  Projekti  |  „Ćirilovanje: Ćirilica u medijima“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Projekti

„Ćirilovanje: Ćirilica u medijima“

Udruženje novinara Srbije (UNS) uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja pokrenulo je 2012. godine sajt Ćirilovanje.srb.

Sajt promoviše upotrebu ćirilice u medijima i namerava da pomaže u rešavanju problema u vezi sa upotrebom ćirilice u elektronskim medijima. Ovaj sajt jedan je od prvih sa registovanim ćiriličkim domenom .srb. Na njemu se redovno objavljuju informacije iz medija na temu ćirilice.

Promocija sajta „Ćirilovanje“

U okviru projekta „Ćirilovanje“ 18. 12. 2012. godine održana je tribina posvećena ćirilici na kojoj su učestvovali prof. dr Aleksandar Milanović sa Filološkog fakulteta u Beogradu, prof. dr Olivera Stojadinović sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Predrag Milićević direktor Registra nacionalnih domena Srbije (RNIDS), Ana Čugurević iz Muzeja jezika i pisma i Tršić Milorad Simić, vlasnik agencije Srbosof.

Na tribini je ukazano na razliku srpske ćirilica od ostalih, kako se ćirilica razvijala kroz vekove i kakva je likovna obličja poprimala, kako se "snalazi" u svetu kompjutera, koji sve ćirlični fontovi postoje i gde se mogu preuzeti, ko kupuje i koristi ćirilične softvere i koliko ćiriličnih domena je do sada registrovno na internetu. 

Fokus tribine bio je na pronalaženju odgovora na pitanja zašto samo mali broj medija u Srbiji koristi ćirilicu i kako se mogu motivisati da to češće čine. Veliki broj stručnjaka naglašava da bi u čitavom moru naziva koji sliče jedni drugima ćirilica mogla proizvodima da obezbedi neophodnu jedinstvenost, prepoznetljiv identitet i jako obeležje prostora sa kog potiču.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi