Насловна  |  Шта радимо  |  Акције  |  УНС поклонио одећу деци из Свратишта
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Акције

УНС поклонио одећу деци из Свратишта

Представници Удружења новинара Србије однели су данас у Свратиште за децу која живе и раде на улици јесењу и зимску одећу и обућу прикупљену у акцији коју је покренула Новинарска школа УНС-а.

Дечија одећа прикупљана је у УНС-у од 23. октобра. Ђаци Новинарске школе први су донели торбе са стварима, а прикључили су им се чланови, запослени и представници УНС-а.

Акцију је иницирао полазник школе Младен Милановић, студент психологије и активиста Центра за интеграцију младих у оквиру ког је и основано Свратиште на Звездари чији су корисници деца од 4 до 18 година.

Представницима УНС-а Нину Брајовићу, генералном   секретару, Драгани Бјелици, координаторки Новинарске школе и Кристини Ковач, практиканткињи у УНС-у речено је да у евиденцији Свратишта има више од 630 деце, а да месечно њих око 130 редовно долази.

Ради се о деци без породица или „деци улице“ чије збрињавање је приоритет Свратишта, али и деци која имају породице.

„За Свратиште обично сазнају од вршњака, али и теренских радника која обилазе децу. Велики број њих ради својевољно на улици, имају потребу да допринесу својој породици која живи у лошим условима, док мали број њих бива од породице приморан да ради на улици. Успех Свратишта је што 70 одсто деце која су у евиденцији похађа школу, док је у тренутку њиховог пријављивања то био случај са само 10 одсто“, објашњава Јелена Аћимовић, васпитач у Свратишту.

У Свратиште обично дођу ујутру, једу, окупају се и спремају за школу. После школе се враћају и ту остану док не дође време за спавање, тада се враћају својим кућама.

„У почетку смо имали такозвани програм “смањења штете“, били смо место где деца могу да се окупају, једу или обуку, међутим, сада је Свратиште много више од тога “, каже Јелена и додаје да „запослени у Свратишту раде са децом, уче их да буду одговорна, обилазе их, разговарају са њиховим породицама.“

Деца из Свратишта укључена су у програм који им нуди да продају месечник „Лице улице“ који кошта 100 динара.

„Половина прихода од продатих новина иде деци, а друга половина за штампу. Мотивишемо их да раде, зараде свој новац, чак и да штеде. Постоји договор са Ерсте банком да се овој деци даје дупло новца од онога који штеде и то на њих позитивно делује, постају одговорнији“, рекла је Јелена.

У Свратишту на Звездари је запослено и о деци брине пет васпитача-педагога, социјални радник, два психолога, медицинска сестра и два ноћна, дежурна васпитача.

УНС се захваљује свима који су се одазвали акцији, превасходно колегиницама, новинаркама које су донеле одећу коју су њихова деца прерасла.

Нову акцију за децу из Свратишта УНС ће покренути ускоро када ћемо за њих прикупљати слаткише који им се деле после ручка и за ужину.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси