Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  За месец дана од гостовања на РТС-у живот ми се потпуно променио
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

27. 05. 2014.

За месец дана од гостовања на РТС-у живот ми се потпуно променио

Новинар Срђан Шкоро потписао је данас понуду генералног директора Компаније „Новости“ Ратка Дмитровића да пређе у лист „Спорт“ на место помоћника одговорног уредника. Учинио је то невољно, јер би одбијање преласка на ново радно место значило губитак посла.


Прелазак на нови посао, иако до сада никад није радио као спортски новинар, прихватио је тачно месец дана од гостовања у Јутарњем програму РТС-а.

-Једном ногом сам на улици. Месец дана од мог гостовања на РТС-у живот ми се потпуно променио. Стручна и друга јавност су на мојој страни, али шта имате од тога. Нико не сме да ме позове на сарадњу. Немам где да одем. Стандарди у овој професији су битни и наставићу да се борим против цензуре и аутоцензуре. За право да слободни људи, па и новинари, имају могућност да износе своје мишљење јавно и да због тога не смеју сносити последице које тренутно сносим – каже за УНС Шкоро.

Шкоро је одлучио да искористи право да пред судом оспорава законитост премештаја на ново радно место.

Место помоћника уредника „Спорта“  и  анекс уговора о раду понуђени су му 19. маја, чему је претходила усмена смена са места шефа деска „Вечерњих новости“, а у свом изјашњењу које је данас доставио Компанији „Новости“ навео је да сматра да се ради о незаконитом премештају. 

У свом изјашњењу Шкоро је навео да није упознат са конкретним разлозима за премештај јер се уопштено наводи  да се то чини „ због потреба процеса и организације рада“.

Шкоро је такође навео да је уверен да премештај није заснован на објективним потребама и оправданим разлозима и да представља казну за његов иступ у јавности и изнето мишљење, што је у супротности са уставним и законским одредбама које штите слободу мишљења и говора, али и члан 6. Колективног уговора.

“Ако нисам испунио очекивања на одговорним пословима шефа деска, зашто ме и даље распоређује на одговорне послове у листу ‘Спорт’ и пружа прилику да поново лоше радим послове које никад раније нисам радио, у листу који је пред гашењем, за плату која је нижа од новинарске плате у листу ‘Вечерње новости’?’”, стоји у Шкоровом изјашњењу.

Повезане вести: 

Ратко Дмитровић: Уместо одговора Срђану Шкору

Шкоров одговор Дмитровићу: Одбрана професије одговор прошлости

Коментари (1)

Остави коментар
сре

28.05.

2014.

cepidlakaanonymous [нерегистровани] у 21:10

trziste

da je u srbiji trziste za novinare bar donekle izazovno i otvoreno, u pravom smislu, za srdjana skoru bi se interesovale bar dve redakcije i mogao bi da bira u kojoj ce da radi, a ne da prihvati ono sto se glodur novosti smilovao da ponudi.naravno, ni jednoj redakciji na pamet ne pada da primi na svoj platni spisak coveka koji mislim sopstvenom glavom, a jos to hoce i da objavi u medijima. sto kaze onaj slagvort iz nekadasnje kultne serije lole djukica "i ja volim pozoriste, ali ne u svojoj kuci"...drugacije nije mogao da prodje ni a. timofejev u studiju b, i pored slogana"...gledam, nedam", jer takodje, kako izrfeka kaze "jace selo od svatova", ko sta pita novinare, bice kako gazda kaze...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси