Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Смајловић: Ана Брнабић и Зорана Михајловић да кажу шта мисле о предрасудама државног секретара за медије према женама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

12. 01. 2018.

Извор: УНС

Смајловић: Ана Брнабић и Зорана Михајловић да кажу шта мисле о предрасудама државног секретара за медије према женама

“Александар Гајовић пропустио је много прилика да уради оно што је морао чим је у октобру именован за државног секретара за медије у Министарству културе и информисања Владе Србије: да се извини што је, пре ступања у државну службу, промовисао давно превазиђене, шовинистичке предрасуде о женама”, рекла је бивша представница УНС-а у Радној групи за израду Медијске стратегије и председница Суда части УНС-а Љиљана Смајловић.

Коментаришући за УНС јучерашње извињење Александра Гајовића због изјаве да жене не могу успешно да воде кућу, а и неку озбиљнију функцију у држави, Смајловић је рекла да је Гајовић „синоћ показао да не уме да се извини како ваља јер, по свему судећи, не разуме зашто не ваља омаловажавати пола људског рода - сем кад му то угрози каријеру“.

„Када се извињава 'онима које је његова изјава повредила', Гајовић сугерише да није проблем у његовој изјави да је жена неподесна за шефа државе и да је боље да мушкарац води кућу, већ у онима који су се на такве речи увредили“, каже Смајловић за УНС.

Како додаје, сада више није питање да ли су Љиљана Смајловић и УНС задовољни његовим неспретним покушајем да се извуче из проблема који је створио.

„Време је да нам Ана Брнабић и Зорана Михајловић кажу шта мисле о предрасудама државног секретара за медије према женама. Јесу ли Брнабић и Михајловић задовољне како Александар Гајовић представља Србију?“, упитала је Смајловић.

„Дозволите да додам и да сам веома изненађена држањем лауреата ОЕБС-а и председника Независног друштва новинара Војводине (НДНВ), који себе назива борцем за људска права. Недим Сејдиновић није коментарисао лажно извињење Александра Гајовића, нити је од њега тражио да каже сматра ли жене другоразредним делом људског рода. Било је гротескно и када је прозивао колеге за блискост 'режиму', јер у историји Србије није неко новинарско удружење ваљда било ближе неком политичком режиму као што је био случај са НДНВ-ом и влашћу Бојана Пајтића у Војводини“, рекла је Смајловић.

Подсетимо, државни секретар за информисање Александар Гајовић, коментаришући излазак УНС-а из Радне групе због његове изјаве да жене не могу успешно да воде кућу, а и неку озбиљнију функцију у држави, рекао је јуче на ТВ Н1 да се „извињава свима које је његова неспретна изјава повредила и увредила“.

„Толико је изречено о тој мојој изјави и сваки пут када се појавила у медијима та моја изјава је била другачија, да сам на крају свега морао да узмем транскрипт да видим шта сам ја то рекао. Прочитао сам и сетио се још нечега – седам дана касније, после те изјаве, ја сам се на истом каналу, у истој емисији, пред истим водитељима, извинио свима које је та моја, ајде да кажем, неспретна, изјава повредила и увредила. Међутим, они који ме критикују због те изјаве – није битно то што сам се ја седам дана касније извинио, већ траже ново извињење“, рекао је Гајовић.

Он је додао да је то било 11. октобра 2016. године, а да се онда „седам дана касније извинио“.

„Хајде да то једном ставимо по страни. Ево, ја се сада, у овој Вашој емисији, извињавам свима онима које је та моја изјава на неки начин повредила, увредила, унизила жене Србије и света и тако даље, и тако даље. Једном речју - извињавамо се, много се извињавамо. То је она једна иначе дивна драма коју је режирала Соја Јовановић за тадашњу Телевизију Београд. Јавно се извињавам свима које сам ја том приликом заиста повредио. Искрено се извињавам и да ставимо тачку“, рекао је Гајовић.

На питање да ли је то уједно и позивница УНС-у да се врати у Радну групу, Гајовић је рекао да јесте, и да „их нико није истерао, а он најмање“.

Председник УНС-а Владимир Радомировић позвао je 21. децембра Гајовића да се извини због изјаве и рекао да ће Удружење дати свој допринос у изради Медијске стратегије иако неће учествовати у Радној групи за израду те стратегије.

„Ми новинари знамо колики утицај жене имају на новинарство. И жене су се доказале на рукуводећем месту у новинарству, увек и изнова. Овим путем позивам државног секретара Гајовића да се јавности извини за своје раније изјаве“, рекао је тада Радомировић.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

12.01.

2018.

Član od 1984. [нерегистровани] у 22:15

Udarila kosa na brus...

On je, iz nerazumevanja, pre neku godinu dao veliki doprinos setu kobnih medijskih zakona koje jedna strategija, nažalost, ne može da ispravi, a sada se, čudom neviđenim, našao na poziciji državnog sekretara. Ona, sa lukrativnih razloga, od puča 2000. do danas u svakoj, novinarskoj, čorbi mirođija, sa - mora se priznati - neverovatnom sposobnošću da se izmakne minut pre nego se ta čorba ukiseli i još ispadne žrtva i pravednica. Što bi rekao naš narod: Udarila kosa na brus!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси