Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Влаовић: Решен деценијски проблем власничке структуре "Дневника"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

11. 09. 2018.

Аутор: Ј. Пешић, К. Ковач Извор: УНС

Влаовић: Решен деценијски проблем власничке структуре "Дневника"

„Проблем власничке структуре ‘Дневника’, који је постао познат одласком немачке фирме WAZ и који траје већ десет годинa, решен је тако што га је купила 'Новосадска ТВ'“, рекао је Удружењу новинара Србије (УНС) генерални директор „Дневник Војводина преса“ Душан Влаовић.

Влаовић УНС-у није рекао од кога је власница Новосадске ТВ Александра Мартиновић купила удео у „Дневник Војводина пресу“, издавачу „Дневника“, да ли од WAZ-a или од бизнисмена Мирослава Богићевића, који је раније изјавио да га је тадашњи председник Србије Борис Тадић 2011. године молио да купи WAZ-ове уделе у „Политици“, „Вечерњим новостима“ и „Дневнику“.

Влаовић није казао ни колико је "Новосадска ТВ" платила за удео у фирми која издаје "Дневник". 

Александра Мартиновић, осим „Новосадске ТВ“ д.о.о, власница је и фирме „Србија данас“, издавача портала Србија данас. Ни у једној од ове две редакције УНС-у нису желели да дају контакт Александре Мартиновић.

Подсетимо, власници фирме „Дневник Војводина прес“ били су немачка фирма „Mediengruppe Balkan GMBH“, чији је оснивач WAZ, са уделом од 55% и фирма „Дневник АД“ са уделом од 45%. Фирма „Mediengruppe Balkan GMBH“ је, како је Влаовић рекао УНС-у, три године у стечају.

Тадашњи потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је 2012. године да иза куповине 50 одсто власништва у „Политици“ стоји власник фирме „Фармаком“ Мирослав Богићевић, који је то учинио као услугу Демократској странци (ДС). Вучић је тада оценио да је продаја „Политике“, „Новости“ и новосадског „Дневника“ "компликована операција" спроведена да би неко имао медијску контролу.

Бизнисмен Мирослав Богићевић је у интервјуу за „Експрес“ 2016. године рекао да га је Борис Тадић „молио да купи WAZ-ове уделе у ‘Политици’, ’Новостима’ и ’Дневнику’“ јер је „имао проблем са Ангелом Меркел која није хтела да потпише Споразум о стабилизацији и придруживању, док год WAZ не изађе из Србије“.

Фирма „Дневник АД“, која је мањински власник новосадског листа, прешла је у власништво запослених након што је 2016. године држава донела одлуку о расподели акција запосленима без накнаде. Иначе, до приватизације 2003. године, лист „Дневник“ био је јавно гласило у власништву Скупштине АП Војводине.

Проблеми „Дневника“

Лист „Дневник“  у 2016. години имао је проблем са именовањем уредника, а у прошлој години и са блокадом рачуна.

Наиме, 2016. године „Дневник АД“ именовао је новог уредника листа „Дневник“, док је већински власник „Дневник Војводина прес“ оспорио овај избор, о чему је УНС раније писао.

Осим проблема са избором уредника, рачун „Дневник Војводина преса“ од прошле године био је блокиран на износ од 190.503.721,79 динара, што је УНС-у раније потврдио Влаовић, због дуга које је ово предузеће имало према штампарији „Политикa“.

Како је он раније рекао УНС-у, дуг је настао када је покрајинска Влада 2013. године, иако је постојала одлука Скупштине, престала „Дневнику“ да исплаћује пет милиона динара месечно, новац који је био коришћен за штампу.

„Заједнички власник 'Дневника' и 'Политике' Мирослав Богићевић тада је тражио да из штампарије ’Форум’, где је штампан лист, пређемо у његову, 'Политикину' штампарију, уз тврдњу да ће он то све платити за првих годину дана. Од тога није било ништа“, рекао је УНС-у тада Влаовић и додао да је „најстарији лист осим ’Политике’, пред гашењем“.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

11.09.

2018.

anonymous [нерегистровани] у 17:02

odbrana od zla

Ma, imalo bi se tu mnogo stosta reci , kako o liku i delu gospodina Vlaovica, tako i nekih drugih "bitnih faca" jedinog dnenvog lista na srpskom jeziku u Vojvodini. Imalo, ali oni nisu vredni ni jedne , jedine reči pa makar ona bila pogrdna. Greota je trošiti se na takve likove. Na današnji dan rodio se naš patrijarh Pavle, a on je ovako besedio: "Ne branimo se od tuđeg zla, zlom u sebi.... Čuvajmo se od neljudi, ali se još više čuvajmo da mi ne postanemo neljudi".

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси