Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Мали акционари траже забрану промене власништва Б92?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

18. 12. 2018.

Извор: УНС

Мали акционари траже забрану промене власништва Б92?

Мали акционари Б92 разматрају могућност да се обрате Привредном суду и траже привремену меру забране промене власништва над Б92 а.д, као и арбитражу пред Сталном арбитражом Привредне коморе Србије, сазнаје Удружење новинара Србије (УНС).

Подсетимо, недавно је објављена продаја Б92 а.д, односно О2 ТВ, Плеј радија и сајта Б92, као и ТВ Прва и Прва ЦГ за 180 милиона евра.

Већински власник ових медија била је грчка Антена група на челу са Теодором Кирјакуом, али у власничкој структури Б92 а.д. налазе се и мали акционари, као и Б92 траст који се састоји од оснивача и бивших менаџера, који заједно имају око 14 одсто акција.

Како УНС сазнаје, досадашњи већински власник није позвао Б92 траст и мале акционаре да продају свој удео по истој цени, иако је то обавеза по уговору акционара.

Акционарским уговором већински акционар, у овом случају Антена, био је у обавези да и малим акционарима понуди да по истој цени продају свој удео у Б92. То се до сада није догодило.  

Подсетимо, Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) донео је решење да се променом власничке структуре Прве телевизије д.о.о. и Радио-дифузног предузећа Б92 а.д. из Београда не нарушава медијски плурализам.

Прва телевизија д.о.о. и Радио-дифузно предузеће Б92 а.д. из Београда, како пише на сајту РЕМ-а, поднели су 11. децембра пријаву промене власничке структуре РЕМ-у за коју је истог дана добијена сагласност. Промена, како се наводи у решењима, састоји се у томе што Kopernikus Corporation Ltd. са Кипра стиче од Antena Southeast Europe BV, Холандија потпуну контролу над индиректним власником већинских акција Б92, друштвом Астонко Холдингс ЛТД са Кипра.

Иначе, како се наводи у пријави, оснивачи Kopernikus Corporation Ltd. са Кипра су Срђан Миловановић са 50% власништва и Kopernikus Corporation BV из Холандије са осталих 50%. Власник 100% удела у капиталу овог друштва је такође Срђан Миловановић.

Текст је настао у оквиру пројекта „Новинари и медији – колико нас заиста има“ . Пројекат је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси