Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Наставља се штрајк, Маја Павловић без одговора из кабинета председника
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

14. 08. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Наставља се штрајк, Маја Павловић без одговора из кабинета председника

Власница новосадског Канала 9 Маја Павловић, која трећи дан штрајку глађу испред зграде Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), још увек није добила позив за разговор са председником Србије Александром Вучић, због чега ће наставити штрајк. УНС-у још увек из кабинета председника није одговорено да ли ће до састанка доћи.

Од најаве до штрајка глађу Маје Павловић реаговали су премијерка, Организација произвођача фонограма Србије (ОФПС) и Унија дискографа Србије (УДС) који су између осталог, оспоравали што Канал 9 не плаћа таксе за коришћење ауторских дела, фонограме и на њима забележене интерпретације.

Супротно, Павловић тврди да Канал 9 редовно плаћа накнаду ОФПС-у, али према претходно важећој тарифи, како је и предвиђено Законом и ауторским и сродним правима.

УДС је у јучерашњем саопштењу, који је на сајту „Данас“ био спонзорисан, навео да „поједини медији политички злоупотребљавају овај штрајк“ и упитао „медијска удружења новинара“ да ли су подстицала Мају Павловић на претходни штрајк глађу тако што су сносила трошкове хотела у близини седишта РЕМ-а.

Током претходног штрајка глађу, како су медији писали, Маја Павловић спавала је у просторијама општине Стари Град.

Иначе, за случај Канала 9 и борбу Маје Павловић да се њена телевизија не угаси у тишини, како каже, сем домаћих, интересују се и страни медији, попут Вашингтон поста, Гласа Америке, аустријске телевизије…

Став осам члан 187 Закона о ауторским и сродним правима…

У претходном штрајку глађу који је прекинут, после више од три недеље, након састанка отвореног за јавност са премијерком, представницима РЕМ-а, СОКОЈ-а, ОФПС-а и новинарских удружења Маја Павловић захтевала је поштовање става осам члана 187 Закона о ауторским и сродним правима.

У ставу осам члана 187 Закона о ауторским и сродним правима стоји да у „случају спора између организације и корисника око висине накнаде, корисник је дужан да плаћа организацији износ предвиђен претходно важећом тарифом, до правоснажног окончања спора“.

На примену овог члана закона Павловић се позива зато што од 2015. године Канал 9 пред Врховним и Уставним судом са ОФПС-ом и СОКОЈ-ем води поступке због „спорне“ висине накнаде.

Након што је њену Иницијативу за оцену уставности и законитости минималне тарифе ОФПС-а Уставни суд два пута одбацио и после одговора секретара суда да није могуће подносити уставне жалбе на ове одлуке, адвокати Павловић пишу претставку суду у Стразбуру.

Павловић каже да ће до одлуке суда у Стразбуру ОФПС и Канал 9 и даље бити у спору око висине накнаде и да се до тада може применити став осам члан 187 Закона о ауторским и сродним правима.

Дуговања ОФПС-у

ОФПС саопштио је, пред најаву штрајка глађу Маје Павловић, да дугови њене телевизије од 2014. и 2015. године, без камате и судских трошкова, износе 3.017.029,35 динара.

Павловић је УНС-у рекла да је дуг који наводи ОФПС, разлика између „претходне, неспорне“ и  „важеће, спорне“ тарифе, што су утврдили и вештаци на суђењу са ОФПС-ом.

„Износ који су навели да наводно Канал 9 дугује је у ствари разлика између накнаде према претходно важећој, када смо плаћали проценат од прихода, и новој тарифи која је увела спорну минималну накнаду. Када је уведена минимална тарифа Канал 9 ОФПС-у мора да плаћа 60 хиљада динара месечно, радио, не радио, зарадили, не зарадили“, рекла је УНС-у Павловић.

Она каже да је минимална накнада четвороструко већа за телевизијске, у односу на радио станице, иако је утврдила да су њихови приходи у Новом Саду слични, као и да зато ТВ станице имају „огроман проблем“.

„Ово указује да држава не жели да усклади тарифу са Законом о ауторским и сродним правима и да сматра да телевизијске станице треба да плаћају већу накнаду од радио станица, иако за то нема никаквог законског основа, што је системско исцрпљивање локалних и регионалних ТВ станица и њихово насилно гашење“, каже Павловић.

Још судских поступака…

УНС-у је Павловић рекла да пред Управним судом од 2015. године траје поступак у којем није одлучено да ли је одузимање локалне фреквенције било у складу са законом или не. Како каже Канал 9 је оспорио решење РЕМ-а којим им је одузета локална и додељена регионална фреквенција, због чега морају да плаћају десетоструку већу накнаду.

„Пред Врховним касационим судом имамо два поступка од 2018. године где оспоравамо пресуде Апелационог суда, у којима овај суд досуђује ОФПС-у разлику између претходно важеће и нове тарифе коју ми оспоравамо, односно не признаје примену става осам члана 187 Закона о ауторским и сродним правима“, каже она.

Пред Уставним судом од 2016. године је и њена Иницијатива за оцену законитости и уставности тарифе СОКОЈ-а.

Осим спорова због тарифа и фреквенције, Павловић каже да води поступке пред Уставним судом и због пресуда у којима су директори због недостављања информација од јавног значаја проглашени кривим, али их суд није обавезао да сносе трошкове суђења, које је она у том тренутку имала.

Дискриминација на медијским конкурсима, отказивање уговора јавних предузећа

Павловић тврди да је „шиканирана“ и дискриминисана са 1,6 милиона динара које је Канал 9 добио на локалном, покрајинском и републичком нивоу за суфинансирање медијских пројеката од јавног значаја.

„Ако пројекти Канала 9 на локалном, покрајинском и републичком нивоу добију подршку у износу од 1,6 милиона, а Новосадска телевизија у износу од 8,8 милиона динара, годинама уназад, то мени личи на дискриминацију“, рекла је УНС-у Павловић.

Осим тога, како каже, нити једно јавно предузеће у Новом Сада, које је Каналу 9 отказало уговор, неће да обнови сарадњу.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

16.08.

2019.

Вукица [нерегистровани] у 14:27

Српски Рашомон

Не могу да "скапирам" шта М. Павловић и УНС очекују од председника Вучића? Да укине (или измени) Закон о ауторским правима? Да се (у)меша у рад Уставног суда? Да замоли УДС да Канал 9 изузме из домена својих потраживања? Да запрети РЕМ-у? Да ревидира поделу средстава, која држава издваја за медијске пројекте? Да ургира код суда у Стразбуру када и какву одлуку да донесе у вези представке, која се пише? Да присили Мају да прекине штрајк глађу?... Аман, људи, призовите се ЗДРАВОЈ памети!!!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси