Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС позвао међународне новинарске организације да реагују због ометања новинара да извештавају са Косова
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

08. 10. 2019.

Извор: УНС

УНС позвао међународне новинарске организације да реагују због ометања новинара да извештавају са Косова

Удружење новинара Србије (УНС) данас је послало писмо међународним новинарским организацијама у којем тражи да реагују због притварање екипе Радио Београда у полицијској станици у јужној Косовској Митровици, као и задржавања телевизијске екипе Пинк и агенције Танјуг на административном прелазу Јариње.

„УНС вас позива да реагујете и подржите наш протест за заштиту колега и њиховог права на слободу кретања и извештавања“, наводи се у писму Међународној и Европској федерацији новинара (ИФЈ и ЕФЈ), Репортерима без граница (РСФ), Медијској организацији југоисточне Европе (SEEMO) и Европском центру за слободу штампе и медија (ЕЦПМФ).

У писму УНС међународне новинарске организације обавештава да је у петак, 4. октобра четворочлану екипу Радио Београда косовска полиција зауставила, претресла службено возило Радио-телевизије Србије (РТС), а да су да су мушки део екипе претресли као криминалце са рукама на аутомобилу.

„После шест сати екипа је пуштена на слободу, уз напомену да треба да се врати у Северну Косовску Митровицу, јер није безбедно да иде ка Грачаници где су се првобитно упутили, иако тога дана није било никаквих инцидената и опасности на путу од Митровице ка Приштини и Грачаници“, наводи се у писму УНС-а.

Додаје се и да је истог дана трочлана екипа телевизије Пинк и петочлана агенције Танјуг које су кренуле на Косово да извештавају о изборима, без објашњења задржане два сата на административном прелазу Јариње.

У писму УНС-а подсећа се и да је пре три недеље екипа РТС-а на путу за Северну Косовску Митровицу задржана 25 сати на административном прелазу Јариње, иако су благовремено поднели документацију која је неопходна за улазак на територију Косова.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси