Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Град Смедерево и даље финансира медије који не правдају пројекте и крше новинарски кодекс
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

25. 02. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Град Смедерево и даље финансира медије који не правдају пројекте и крше новинарски кодекс

Од рекордних 25 милиона колико је Град Смедерево издвојио за овогодишњи тек завршени медијски конкурс новац је поново добио портал еПодунавље, као и дневни лист који је један од рекордера у кршењу Кодекса новинара Србије. Новац је од пореских обвезника Смедереваца претекао и за београдске, новосадске и нишке медије.

У Решењу о расподели средстава медијима Града Смедерева фирма „Опен вју“ Александра Чупића, издавач сајта eПодунавље, ове године је за пројекат „Смедерево кроз призму јавности“ добила око 1,5 милиона динара. Овај портал је 2017. године добио седам милиона динара за 300 оригиналних медијских садржаја које није произвео, о чему је УНС писао.

Иначе, Правилником о суфинансирању медијских пројеката наводи се да „право учешћа на конкурсу немају лица која су у претходном периоду добила средства намењена пројектном суфинансирању, а нису у уговором предвиђеном року и прописаној форми поднела наративни и финансијски извештај и лица за која се утврди да су средства ненаменски трошила”.

Градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић је за УНС 2018. године рекла да ће због неправдања пројекта да тражи новац назад од фирме „Опен вју“, што се није десило. Напротив, ове године настављено је финансирање еПодунавља.

Зашто је још спорно награђивање еПодунавља?

Фирма „Опен вју“ Александра Чупића, осим портал еПодунавље, издавач је и сајта еПанчево.

Овај портал је у жижу јавност дошао прошле године због кампање коју је водио против новинара портала Панчево Си Ти Ненада Живковића.

Због кампање против Живковића реаговао је и Управни одбор Савета за штампу који је саопштио да она представља „драстичан случај гажења свих професионалних и етичких норми“

Иначе, Живковић је тужио „Опен Вју“, издавача еПанчево, као и његовог уредника Александра Чупића, за повреду угледа и части, као и због претрпљених душевних болова.

Сајтови еПодунавље, еПанчево, еВршац и Јужни Банат (сада угашен), које уређује Александар Чупић су 2018. и 2017. године на конкурсима за суфинансирање медијских пројеката добили укупно 31 милион динара, о чему је УНС писао.

Иначе, Град Смедерево је 2018. поднео тужбу једино против телевизије Смедерево власника Јовице Шешлака, зато што није оправдала пројекат за који је 2017. године добила два милиона динара.

Ипак, ова телевизија посредно је суфинансирана из буџета Града Смедерева и прошле године, у сарадњи са тада тек основаним порталом „Смедеревске новине“, чији је ранији власник и уредник био управо Шешлак.

На смедеревском конкурсу „Смедеревске новине“ су и ове године суфинансиране. Пројекат овог портала „Пронаталитетна политика-између појединца и друштва“ добио је 2,7 милиона динара.

Новац и за „Курир“, „Студио Б“, „Вечерње новости“…

Од 20 пројеката које је Град Смедерево ове године финансијски подржао, скоро 6,5 милиона динара додељено је медијима и фирмама које су регистроване ван Подунавског округа.

Међу њима је и лист „Курир“, који је према мониторингу Савета за штампу од јула до септембра прошле године имао 1.106 текстова у којима су забележени прекршаји Кодекса новинара Србије. У Смедереву је „Курир“ за пројекат „Јака локална самоуправа-стуб државе“ ове године добио 700 хиљада динара.

Подсетимо, Правилником о суфинансирању медијских пројеката прописано је да комисије приликом доделе новца морају да воде рачуна да ли су у претходној години медији који конкуришу кршили закон и новинарски кодекс.

Осим „Курира“, 2,2 милиона добила је нишка телевизија K::CN 1, „Вечерње новости“ 200 хиљада динара, а београдскa предузећa Ромски медијски сервис, Експолор медиа, Директ линк укупно око 2,4 милиона динара.

Новосадско предузеће НС Вид медиа, за пројекат „Веште женске руке“ који ће бити реализован на телевизији Студио Б, добило је 980 хиљада динара. 

Иначе пројекте у Смедереву ове године је оцењивала комисија у саставу Милан Панић (ПРОУНС), Милош Лазић (КомНет) и Сандра Савић (независни стручњак).

Коме је још додељен новац из буџета Града Смедерева погледајте ОВДЕ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси