Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Grad Smederevo traži da mu TV Smederevo vrati dva miliona zbog nepravdanja projekta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

25. 04. 2018.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Grad Smederevo traži da mu TV Smederevo vrati dva miliona zbog nepravdanja projekta

Gradsko pravobranilaštvo Grada Smedereva podnelo je tužbu protiv TV Smederevo d.o.o. jer nije opravdalo projekat za koji je na prošlogodišnjem konkursu dobilo dva miliona dinara, i zahteva da novac bude vraćen, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS). Ovo je prvi slučaj da organ lokalne samouprave traži povraćaj novca, dobijen na konkursu namenjenom medijima.

 „Gradsko pravobranilaštvo je 20. aprila 2018. godine poslalo tužbu Privrednom sudu u Požarevcu“, rekli su UNS-u iz ovog pravobranilaštva.

Gradska uprava grada Smedereva obratila se Gradskom pravobranilaštu, o čemu je UNS ranije pisao, jer TV Smederevo d.o.o. nije dostavilo proizvedeni medijski sadržaj, iako mu je Grad za to dao dodatni rok.

Podsetimo, kako je UNS-u ranije rekao direktor i glavni i odgovorni urednik TV Smederevo Jovica Šešlak, proizvedeni medijski sadržaji ove televizije nisu dostavljeni u dodatnom roku, jer im Grad nije dao dovoljno vremena.

„Ne možemo za nekoliko dana da narežemo sve emisije koje smo uradili projektom, imamo staru tehniku“, rekao je ranije Šešlak UNS-u.

U prijavi na konkurs, u koju je UNS imao uvid, navedeno je da će se projektom proizvedni medijski sadržaj TV Smederevo emitovati u „tri centralne emisije dnevnika“, informativnoj emisiji vesti, kroz priloge, gostovanje nadležnih, razgovor u emisijama kao i pedesetominutne specijalizovane emisije sa reprizama…

Ipak, u izveštajima za pravdanje, navodi se da je medijski sadržaj projekta „Smederevo danas“ za koji je TV Smederevo d.o.o. dobilo dva miliona dinara, realizovan kroz informativnu emisiju vesti, u ukupnom trajanju od 138 minuta.

Direktor i glavni i odgovorni urednik TV Smederevo Jovica Šešlak ranije je rekao UNS-u da su Gradu dostavili „informativnu emisiju vesti, koja traje dva sata, bez najave emisija, muziku, već samo suv materijal“ , dok je iz Gradske uprave Smedereva UNS-u je rečeno suprotno.

U Gradu za UNS kažu da im Televizija Smederevo d.o.o. nije dostavila medijski sadržaj i da su im zbog toga prvo dali dodatni rok za pravdanje.

„Proizvedeni medijski sadržaj TV Smederevo d.o.o.  bio je vidljiv na teritoriji Grada Smedereva“, navodi se u izveštajima za pravdanje projekta, u koje je UNS imao uvid.

TV Smederevo, kako su ranije pisali mediji, nije vidljivo u ovom Gradu.

Jovica Šešlak za UNS kaže da ova televizija može da se gleda samo preko antene, koju koristi „5-10 odsto seoskog stanovništva“, a da kablovski emiteri ne žele da ih prenose u Smederevu.

Prema njegovim rečima, razlozi zbog kojih TV Smederevo ne žele da prenose kablovski operateri je „pritisak gradonačelnice Smedereva koja je i ranije učinila sve da televiziju ugasi“.

Podsetimo, Grad Smederevo je osim TV Smederevo d.o.o, dodatni rok za dostavljanje medijskog sadržaja, odnosno pojašnjenja narativnog i finansijskog izveštaja, dao i beogradskoj Agenciji za proizvodnju audio-vizuelnih proizvoda „Balkan production“ i firmi „Open View“ d.o.o.

U dodatnom roku firma „Open View“, izdavač sajta ePodunavlje, a o čemu je UNS ranije pisao, Gradu Smederevo nije dostavila 300 originalnih medijskih sadržaja za koje je dobila sedam miliona dinara na prošlogodišnjem gradskom konkursu, već samo 20 vesti i tekstova.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi