Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Преко продукција заобилазе забране финансирања медија који крше Кодекс
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

02. 03. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Преко продукција заобилазе забране финансирања медија који крше Кодекс

На овогодишњим медијским конкурсима у Војводини настављено је финансирање Радио-телевизије Панчево, преко Вагнер продукције, иако је РЕМ овој медијској кући изрекао мере упозорења. Новац је додељен и за садржаје на порталима који учестало крше Кодекс новинара Србије, попут сајтова Србија данас и еПанчево.

Продукција Вагнер (Wagner production) је у Ковачици, Белој Цркви, Пландишту и Опову за садржај који ће бити емитован на Радио-телевизији Панчево добила укупно 2.420.000 динара.

Иначе, Цензоловка је писала да је већина новца које су продукције добијале на медијским конкурсима за садржај на Радио-телевизији Панчево управо завршавале на рачуну те медијске куће.

Дунав телевизија, чији је издавач предузеће Радио-телевизија Панчево је на конкурсима у Жабљу, Шиду и Тителу добила 1.350.000 динара.

Подсетимо, Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) издало је дозволу за пружање медијске услуге телевизији Дунав, чији је оснивач предузеће Радио-телевизија Панчево, које је власник и истоименог радија и телевизије. РЕМ је РТВ Панчеву дао дозволу за телевизију Дунав, иако јој је претходно изрекао мере упозорења због кршења закона.

Савет РЕМ-а је прошле године укорио РТВ Панчево због повреде Закона о електронским медијима и Правилника о заштити људских права у области пружања медијских услуга, јер су на телевизији те медијске куће емитовани „увредљиви коментари“ на рачун новинара сајта Панчево Си Ти Ненада Живковића.

Друго упозорење је РЕМ овој медијској кући изрекао због тога што су на интернет страници телевизије Панчево објављени текстови „у којима су изношени наводи о нестручности, неморалном и незаконитом“ поступању председнице Вишег суда из Панчева Станке Симоновић.

РЕМ је у образложењу упозорења овој телевизији навео да Симоновићевој није пружена могућност да одговори на ове квалификације.

Новац за портал који „линчује“ новинара

Фирми „Опен вју“ (Open View) власника Александра Чупића је на конкурсима у Смедереву, Ковачици и Опову за садржаје на порталима еПанчево и еПодунавље додељено 4.880.000 динара.

Подсетимо, порталу еПанчево Савет за штампу изрекао је низ јавних опомена. Реаговао је и због „медијског линча“ који је водио против новинара Живковића и оценио да оваква кампања може бити „изузетно опасна“.

Град Смедерево је ове године доделио новац порталу еПодунавље, иако овај сајт није произвео 300 оригиналних медијских садржају што је према пројекту, за који је 2017. године у овом Граду добио седам милиона динара, био у обавези. Уместо оригиналних садржаја ова фирма је доставила текстове који су преузети из других медија са или без навођења извора.

Уредници који вређају новинара

Новинар Ненад Живковић тужио је одговорног уредника телевизије Панчево Мирослава Милакова и Радио-телевизију Панчево због прилога те телевизије из фебруара прошле године у којима се, према тужби, вређају његови част и углед.

На првом рочишту је приказано шест видео снимака који су упоређивани са садржајем текстова на сајту телевизије Панчево. Суд је утврдио да садржаји прилога одговарају текстовима објављеним на сајту те телевизије.

Утврђено је између осталог, да један текст са сајта није потписан за разлику од видео прилога у којем су као аутори наведени Милаков и Александар Чупић, уредник еПанчева.

Још новца за портал Србија данас

Београдске фирме Absolute media власнице Ане Абрамовић и New media team Страхиње Вујадиновића су на конкурсима у Белој Цркви, Ковачици, Пландишту, Опову и Жабљу добиле 1.600.000 динара за садржај који ће бити објављен на порталу Србија данас (srbijadanas.com).

Иначе, фирме Абрамовићеве и Вујадиновића су на прошлогодишњим конкурсима за медије добиле укупно пет милиона динара у 12 локалних самоуправа.

Подсетимо, портал Србија данас је преко ових фирми добијао новац на медијским конкурсима и 2017, о чему је УНС писао, упркос томе што је те године према мониторингу Савета за штампу  за девет недеља имао 938 прекршаја новинарски кодекс.

Правила

У Правилнику за суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања наводи се да комисија која оцењује пројекте треба да се води критеријумом да ли су учеснику конкурса у последњих годину дана изречене мере од стране регулаторних тела, односно од РЕМ-а и Савета за штампу.

У поменутим локалним самоуправа пројекте су у комисијама оцењивали представници Друштва новинара Војводине, Нове мреже Србије, Удружења електронских медија КомНет, Асоцијације електронских медија Војводине, као и независни медијски стручњаци.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси