Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Сајтовима Александра Чупића за две године 31 милион из буџета
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

11. 05. 2018.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Сајтовима Александра Чупића за две године 31 милион из буџета

Сајтови еПодунавље, еПанчево, еВршац и Јужни Банат, које уређује Александар Чупић су у прошлој и овој години на конкурсима за суфинансирање медијских пројеката добили 31 милион динара. На прошлогодишњим конкурсима за медије еПодунавље је у Смедереву и Великој Плани добило око 7, 5 милиона динара. Међутим, уредник и власник овог портала Александар Чупић, о чему је УНС писао још увек није оправдао пројекте овим локалним самоуправама.

Чупић је уредник и сајта Јужни Банат који је ове године добио у Панчеву и Вршцу око 2,5 милион динара, иако је новац добијен за прошлогодишњи пројекат уместо објављеним медијским садржајима Градској управи Панчева правдан линковима који не могу да се отворе, о чему је УНС писао.

Портал еПанчево у Ковину и Панчеву ове године добио је 5,2 милиона динара (У Панчеву 4,1 милиона, у Ковину 1,1 милион динара).

Четвртом сајту, еВршац, који уређује Александар Чупић у овој и прошлој години је на конкурсима за медије одобрено 16 милиона динара.

Ко је Александар Чупић?

Александар Чупић завршио је Високу школу струковних студија за образовање васпитача „Михаило Палов“ у Вршацу, наводи се у пријави на прошлогодишњем смедеревском конкурсу за медијe београдске фирме “Опен Вју”, у коју је УНС имао увид.

Радио је у листовима „Дневник“, „Блиц“ и „Вршачка кула“, у Новинској агенцији „Бета“ и телевизијама “Лав” и “Банат”.

Како се наводи у пријави на конкурс, Чупић је био учесник више прекограничних пројеката у области јавног информисања.

У искуству са сличним пројектима, он наводи да је реализовао пројекте у Општини Вршац у 2015, 2016. и 2017. години. У  Општинама Бела Црква,  Вршац, Пландиште, Алибунар и Граду Панчеву Чупић је у 2017. години реализовао пројекте, наводи се у пријави на конкурс.

На УНС-ова питања где су текстови који је требало да буду израђени у оквиру пројекта, за који је у прошлој години из буџета Града Смедерева добио седам милиона динара, као и о промени уредника портала Јужни Банат, Чупић је уместо да одговора, спуштао слушалицу.

 Новопечени портал добио 5,2 милиона

Иако је портал еПанчево у Регистар медија уписан у децембру прошле године, већ у фебруару и марту, издавач овог сајта „Јасно и гласно“ д.о.о. из Панчева се појављује на конкурсима у Панчеву и Ковину и добија 5,2 милиона динара.

Иначе, фирма „Јасно и гласно“ д.о.о. из Панчева регистрована је свега месец дана пре сајта еПанчево чији је уредник Александар Чупић, стоји на сајту Агенције за привредне регистре (АПР).

За пријатеље у Вршцу 4,3 милиона

Фирма „Е Вршац Груп“ д.о.о. из Вршца је на овогодишњем Конкурсу за медије у Вршцу, за портал еВршац и пројекат под називом "Центар за јавно информисање грађана - интерес грађанског друштва" добила 4, 3 милиона динара.

Власник ове фирме је Александар Кета, стоји на сајту АПР-а, а одговорни уредник портала еВршац је Александар Чупић.

Подсетимо, Чупић је и у 2016. години био уредник овог портала. Међутим, када га је те године напао локални моћник Милан Тикић, он је УНС-у рекао да ће престати да се бави новинарством.

Те године портал еВршац добија новог уредника Александра Кету, али се Чупић вратио на место уредника у јуну 2017. године, стоји на сајту АПР-а.

Чупић је УНС-у по повратку на место уредника рекао да се новинарству вратио „јер од нечега мора да се живи, али и да би помогао свом пријатељу“.

Иначе, фирма „Е Вршац Груп“ била је издавач и портала еПодунавље, чији је одговорни уредник Александар Чупић.

Међутим, 18. јула 2017. године портал добија новог издавача, београдску фирму „Опен Вју“ д.о.о. чији је власник Александар Чупић, који остаје и уредник портала еПодунавље.

Чупић је тада УНС-у рекао да је портал променио власника јер је његов пријатељ Александар Кета желео да угаси еПодунавље, па је он преузео сајт и регистровао нову фирму као издавача.

Подсетимо, вршачка фирма „Е Вршац Груп“ је у 2017. години на конкурсима за медије од Градова Вршца и Панчева и Општина Бела Црква, Пландиште и Алибунар приходовала око 11,5 милиона динара.

Порталу који је доставио недоступне текстове за правдање, ове године 2,5 милиона

У Панчеву и Вршцу, фирми Новинарска агенција „Јужни Банат“ д.о.о. из Панчева, издавачу портала Јужни банат чији је уредник Александар Чупић, ове године додељено је око 2, 5 милиона динара.

Подсетимо, фирма „Брифинг Банат“ била је издавач портала Јужни Банат и на конкурсима у прошлој години у Општинама Пландиште и Опово и Граду Панчево добила је око седам милиона динара.

Међутим, овим локалним самоуправама уместо медијских садржаја, о чему је УНС раније писао, фирма „Брифинг Банат“ доставила је 750 линкова који не могу да се отворе.

Вероватно је то кључни разлог што је „Јужном Банату“ у фебруару ове године промењен издавач и уместо фирме „Брифинг Банат“, сада му је власник „Новинарска агенција „Јужни Банат“ д.о.о. из Панчева.

Комисија која је оцењивала пројекте, у Вршцу још непозната

На овогодишњем конкурсу у Вршцу, фирме „Новинарска агенција „Јужни Банат“ д.о.о. из Панчева и „Е Вршац Груп“ из Вршца добиле су 4,4 милиона динара.

Ко је одлучио да се пројектима ових фирми доделе средства, још увек није познато.

Како су УНС-у рекли у Градској управи Вршца, „решење о изабраној комисији која је оцењивала пројекте је објављено, а грешка техничараје уколико није на сајту и да им се можемо обратити дописом уколико желимо да добијемо решење“.

У Панчеву су овдашња фирма „Јасно и гласно“ д.о.о. и Новинарска агенција „Јужни Банат“ д.о.о. на конкурсу  ове године добиле 5,4 милиона динара.

Комисија која је одлучила да се порталима еПанчево и Јужни Банат доделе вишемилионски износи,  била је у саставу Љиљана Ћулафић (Асоцијација електронских медија Војводине), Милијан Николић (Удружење Нова мрежа Србије) и Милован Балабан (медијски стручњак).

У Општини Ковин, комисија коју су чинили представници истих организација као у Панчеву, у саставу Иван Стефановић (Удружење Нова Мрежа Србије), Славиша Рајц (Асоцијација електронских медија Војводине) и Горан Милановић (медијски стручњак),  доделила је порталу еПанчево 1,1 милион динара.

Коментари (4)

Остави коментар
суб

12.05.

2018.

Новинар [нерегистровани] у 20:42

Има ли краја?

Поштоване колеге,
радио сам три месеца у току прошле година за портал "Јужни Банат" и особа које је мени била надређена и имала улогу неформалног уредника тада је била Марина Томан. У питању је особа које је била народни посланик и саветник Јадранке Јоксимовић, иначе родом из Ковачице.
Радили смо од куће, ја конкретно сам радио за невероватних 20.000 динара месечно, наравно 100% на црно. Портал је у директној вези са владајућом странком и објективност тог медија није постојала. Срамим се што сам радио на том порталу и ту бруку никада нећу спрати са себе.
Ко је заиста први човек портала никада нисам сазнао.
Могу доста тога да кажем, слободно нека ме питају заинтересовани људи

Одговори
пет

11.05.

2018.

новинар [нерегистровани] у 21:02

СКАНДАЛИ

Оваквих скандалозних одлука тзв. стручних комисија, има по читавој Србији. Уцене, лобирања, су општеприсутна појава пројектног суфинансирања, Закон се поштује колико и лањски снег, те је више него јасно да је овакав начин финансирања потпуно обесмишљен. Уз то, изједначени су портали који су најчешће преписивачи туђих садржаја, са медијима који их заиста производе. Просто је невероватно да законодавац није могао да предвиди овакве последице. Нећу да веррујем да је управо то била намера. Ваља размислити да суфинансирање уместо пројектног, буде програмско, да се осмисле јасни критеријуми, како би се спречиле финансијске манипулације.

Одговори
пет

11.05.

2018.

Новинар [нерегистровани] у 20:22

ТУГА

O kako su genijalci fenomenalno smislili projektno sufinansiranje bez ikakvih pravila. Nadali se tvorci tog koruptivnog mehanizma da ce vecito moci samo oni da ga koriste, a ono se pojavila i nova gladna usta. O tuge za 2015, 2016. kada je ''medijska koalicija'' sama sve resavala, davala novac sama sebi. O tuge za njihovom sjajnom idejom koja je unistila medije.

Одговори
пет

11.05.

2018.

rodoljubac vaistinu [нерегистровани] у 18:46

svaka cast

postovana gospodo novinari, vazda trosite olovke, jer su tupe a da zasiljite ne smete. a vas koloega cupic vidite sme i to debelo naplati. kad je vec toliko dobar, predlozite vrsackoj, pancevackoj i kovinskoj opstini da cupicu, poklone VRSACKU KULU. u znak velike zahvalnosti za novinarski tj. medijski doprinos popularizaciji ovog dela juznog banata. valjda ce kolege koje imaju bar malo necega u glavi ubuduce trezveno razmisljati kad o ovim sredinama budu pisale, jer ce imati u vidu i znacajan doprinos cupicevog urnisanja ugleda ovih sredina...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси