Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Све отвореније финансирање прорежимске пропаганде
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

21. 07. 2019.

Аутор: Ивана Николетић Извор: Данас

У првој половини године таблоидима у Србији раздељено 233.000 евра буџетских средстава, саопштио УНС

Све отвореније финансирање прорежимске пропаганде

У првој половини ове године на конкурсима за пројектно суфинансирање медијских садржаја у области јавног информисања скоро 233.000 евра раздељено је рекордерима у кршењу закона и ширењу лажних вести.

Листови и портали „Ало“, „Српски телеграф“, „Курир“, „Информер“ и „Србија данас“, према мониторингу Савета за штампу, у неколико последњих месеци прошле године начинили су више од 3.000 прекршаја Кодекса новинара Србије, а упркос томе су „награђени“ са око 27,5 милиона динара, објавио је јуче УНС.

На београдском конкурсу, који је пету годину заредом најдрастичнији пример овакве расподеле, готово трећину целе суме однела је „градска“ телевизија Студио Б и таблоид Ало, медији истог власника. Расподела средстава на конкурсима широм Србије из године у годину постаје све евидентније финансирање пропаганде владајуће странке, али и отворено изругивање новинарској професији а посебно грађанима, чији се новац прелива у касе таблоида и приватних медија наклоњених владајућој странци, сагласни су саговорници Данаса.

– Постаје бесмислен сваки покушај дијалог са влашћу и разговори о медијској стратегији, у ситуацији отворене пљачке јавног новца, када се паре пореских обвезника користе за финансирање огољене пропаганде. Власт је очигледно решила да нам још дубље гура прст у око, јер се уништава и обесмишљава и медијска сцена и новинарска професија, тако што се средства на конкурсима додељују грозоморним таблоидима који осим пропаганде, сваког дана емитују и порнографију. Иако Закон о суфинансирању медија јасно каже да се паре дају за иновативне садржаје, истраживачке текстове, за садржаје који оплемењују медијску сцену и служе јавном интересу, каже за Данас Жељко Бодрожић, председник НУНС.

Портал Пиштаљка, који је претходне две године одбијен за пројекат истраживања корупције у органима градске власти и општина, ове године није ни конкурисао за средства из буџета Града Београда. Према речима главног и одговорног уредника тог портала и председника УНС Владимира Радомировића, пријавити се на конкурс у оваквим условима нема сврхе.

– Пиштаљка је ове године одустала од конкурса јер нисмо хтели да губимо време на писање пројеката када смо већ два пута одбијени са образложењем да истраживање корупције „није у интересу грађана“. За следећу годину медији генерално морају боље да се припреме за све конкурсе, како бисмо спречили ово што се сада дешава, а што је ругање не само новинарској професији већ и грађанима који дају новац, а који одлази у џепове неких фантомских фирми и медија – оцењује Радомировић.

Да је концепт пројектног суфинансирања медијских садржаја у јавном интересу, установљен после приватизације државних медија, од самог почетка злоупотребљен у корист медија блиских свим нивоима власти, тврди и главни и одговорни уредник агенције ФоНет Зоран Секулић.

– Као што смо приватизацијом државних медија, такође политички злоупотребљеном, у пракси добили страначке медије из окружења владајуће коалиције, тако су и на конкурсима, пре свега градским и локалним, упадљиво фаворизовани, ређе стварни, а најчешће „виртуелни“ пројекти, којима су парама пореских обвезника „награђивани“ лојалност и послушност. То је, по правилу, из

конкуренције искључивало медије који нису по вољи власти, а ако је понегде неки од њих и „прошао“ на конкурсу, следовале су га мрвице са стола – наводи Секулић за Данас.

Он додаје да су, из године у годину, такве злоупотребе постајале све драстичније, да би ове, у оквиру припрема за наредне изборе, традиционалним „навијачима“ власти, још више били увећани делови конкурсних колача.

– То што је углавном реч о онима који су шампиони кршења новинарског кодекса нема никакав значај, јер они и не признају надлежност Савета за штампу, па их одлуке његове Комисије за жалбе и не обавезују – каже Секулић.

Он наглашава да, међутим, највећи губитници нису професионални и непристрасни медији, већ грађанке и грађани Србије, из чијих се џепова финансирају или потпуно безначајни медијски садржаји или они који су у служби обмањивања и манипулисања јавношћу, у складу са интересима политичких центара моћи.

Бодрожић: И цифре и методе све драстичније

Бодрожић додаје да се недостаци и аномалије настали из рупа у актуелном Закону о информисању, на које су новинарска удружења указивала, само умножавају и постају још драстичнији.

– Правилник о расподели новца је обесмишљен, а наша власт трпи последице излива власти у мозак, и мисли да све може да им прође некажњено, па све личи на Дивљи запад. И цифре које се деле и методе су све драстичније. А после нам премијерка пише писмо да седнемо да разговарамо. О чему, када се користе сва средства да се јавни динар пребаци у приватне медије, а РЕМ не ради свој посао, пита Бодрожић.

Секулић: Пројекте оцењују лажни медијски „експерти“

- То што су у конкурсним комисијама, под фирмом (лажне) равномерне заступљености, све више заступљени људи из новокомпонованих удружења или јавности непознати медијски „експерти“, само потврђује да, приликом оцењивања пројеката, нема никаквих професионалних критеријума, а још мање свести о јавном интересу, наводи Зоран Секулић.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

22.07.

2019.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 21:31

ГУСЛАЊЕ

Да нисам још на одмору приупитнуо бих понешто и Секулића (којега знам) и Бодрожића, којега ни не желим дсаупознам, па само кратко питање Ивани Николетић: Ко финансира таблоид "Данас", јер од продатог тиража не може да плати ни пословни простор и компјутере,
Све остало је гуслање са свима јасном намером!
Све успешни новинари менаџери, а траже да их држава, по којој пљују, финансира!
Где тога има господо?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси