Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Београдски конкурс раније расписан, пет милиона мање за медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

03. 02. 2020.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Београдски конкурс раније расписан, пет милиона мање за медије

Београдски конкурс за медијске садржаје за 2020. годину расписан је знатно раније него претходних година, као и већина локалних конкурса, Министарства културе и Покрајинског секретаријата. За издаваче медија и продукција предвиђено је 85 милиона, што је пет милиона динара мање него прошле године.

Иначе, у бази УНС-а медијски конкурс Града Београда је, укључујући и конкурсе Министарства културе и Покрајинског секретаријата, стоти расписан за 2020. годину. Укупна средстава издвојена за те конкурсе износе 1.495.871.000 динара.

Град Београд је 2019. расписао конкурс у априлу, а ранијих година у августу и септембру. Из буџета главног града је прошле, 2018. и 2016. године било опредељено по 90 милиона, 2017. 74 милиона, а 2015. 45 милиона динара за медијске пројекте.

Претходних година расподела новца пројектима и одабир чланова комисије који су оцењивали пројекте по конкурсу Града Београда били су спорни.

УНС се лане, али и 2018. године, одрекао 420 хиљада динара добијених на конкурсу зато што су милионе добили медији рекордери у кршењу Кодекса новинара Србије, а у комисију за оцењивање пројеката нису именовани представници репрезентативних новинарских и медијских удружења, нити познати медијски стручњаци.

У комисији за оцењивање медијских пројеката Града Београда 2017. године није било места за представнике УНС-а, репрезентативних удружења, нити јавности познатих медијских стручњака. Један од чланова комисије је те године био у сукобу интереса. Тада су већину новца добили ТВ Студио Б и повезане фирме, као и фирме које су регистроване после расписивања конкурса.

Град Београд је 2016. године на медијском конкурсу више од трећине новца доделио фирмама и предузетницима који се не баве информисањем јавности и од којих су поједине основане непосредно пре расписивања конкурса или чак по његовом расписивању. У комисији, и тада, није било представника репрезентативних медијских и новинарских удружења. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси