Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НУНС и НДНВ: Смена Гајовића је стални захтев новинарских удружења
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 06. 2019.

Извор: Цензоловка

НУНС и НДНВ: Смена Гајовића је стални захтев новинарских удружења

НУНС и НДНВ сматрају да је државни секретар у Министарству културе и информисања Александар Гајовић недоличним понашањем према чланици комисије за оцењивање медијских пројеката Драгани Пејовић, која и председница Извршног одбора УНС-а, заслужио да коначно буде смењен са функције.

Јуче је Удружење новинара Србије саопштило да је Гајовић пред почетак заседања комисије за оцену медијских пројеката намењених особама са инвалидитетом покушао да застраши представницу УНС-а у Драгану Пејовић.

Независно удружење новинара Србије и Независно друштво новинара Војводине у саопштењу подсећају да су још почетком фебруара 2018. године, само четири месеца након што је Александар Гајовић именован за државног секретара, Коалиција новинарских и медијских удружења а затим и Група за слободу медија тражиле од премијерке Ане Брнабић и министра културе и информисања Владана Вукосављевића да га смене.

Повод је био Гајовићев интервју за Радио Слободна Европа у којем је, између осталог, рекао да реакције поводом напада на новинаре нису у ингеренцији Министарства и да новинари треба сами да се заштите.

Почетком јула прошле године НУНС, НДНВ заједно са Асоцијацијом независних електронских медија (АНЕМ) и Асоцијацијом Локал прес (ЛП) поново су тражили смену Гајовића али и министра Вукосављевића сматрајући их најодговорнијим за катастрофално сроведен конкурс за суфинансирање медија у 2018.

Претходно, четири удружења су повукла своје представнике из комисија за оцењивање медијских пројеката не желећи да дају легитимитет једном у потпуности нелегитимном процесу у којем су милионски износи додељени непознатим квази медијским фирмама које су лажирале пројектну документацију.

Четири месеца касније, у новембру 2018., НУНС и НДНВ су затражили смену министра Вукосављевића и секретара Гајовића због, како су оценили, бесрамног саопштења Министарства културе и информисања о насловној страници дневног листа Данас. Подсетимо, Министарство је тада насловну страну Данаса због Кораксове карикатуре оценило као „крајње непримерену“, док су само десетак дана раније поводом насловне Илустроване политике, на којој се позива на линч независних медија, изјавили да то није у њиховој надлежности.

На крају, подсећа се у саопштењу ова два удружења, НУНС и НДНВ су још крајем октобра 2017, одмах након именовања Александра Гајовића за државног секретара, јавно изразили неслагање са тиме указујући да је реч о човеку који жене не сматра равноправним са мушкарцима, као и да је то само наставак кадровања у којем кључни критеријуми „нису ни стручност ни одговорност већ подобност и послушност“.

Коментари (1)

Остави коментар
суб

22.06.

2019.

Realan [нерегистровани] у 06:29

Ah

Ideologija "Njihovi su nasi stalni neprijatelji". Nema tu nikakvog razuma, nikakvog napretka. Samo cisti destruktivizam.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси