Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Процес кривичног гоњења узбуњивача Обрадовића пратиће европске институције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 01. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

Процес кривичног гоњења узбуњивача Обрадовића пратиће европске институције

Због озбиљне забринутости за независност и интегритет српског кривично-правног система, процес кривичног гоњења узбуњивача Александра Обрадовића пратиће међународни посматрачи који ће вршити мониторинг, саопштили су Коалиција југоисточне Европе за заштиту узбуњивача и Европски центар за права узбуњивача.

Међународни правни стручњаци позвани су у Београд како би осигурали усклађеност процеса кривичног гоњења и суђења са свим европским и међународним стандардима, укључујући и листу нужних елемената које је потребно испунити да би се једној земљи признало да примењује владавину права, коју је 2016. године усвојила Венецијанска комисија.

Посматрачи који имају искуство у низу европских и међународних пракси владавине права надгледаће све истражне, тужилачке и судске радње и одлуке, укључујући и присуство у судници током било ког судског поступка, како би осигурали да Обрадовић добије фер, транспарентан и правовремен поступак спровођења правде.

У саопштењу се наводи да су посматрачи потребни како би обезбедили фер суђење Обрадовићу, јер упркос дугогодишњим добро финансираним напорима да се побољшају независност и интегритет српског правосудног система, он и даље подлеже политичким манипулацијама и злоупотребама.

Европска комисија је прошле године известила да је "корупција у српским судовима распрострањена" што "оставља простор за неприкладан политички утицај на судство".

Српски кривично-правни систем заузима 78. место на листи од 126 земаља које су обухваћене истраживањем Индекса владавине права Светског пројекта за правду.

Оцењена са 0,38 од максималних 1.0, Србија се нашла у друштву Обале Слоноваче, Либана, Марока и Танзаније, а посебно лоше резултате постигла је у домену поседовања непристрасних судова који су ослобођени неприкладног владиног утицаја.

Обрадовића су 18. септембра 2019. ухапсили припадници Безбедносно-информативне агенције, након што је у афери Крушик идентификован као узбуњивач, а три дана пре тога портал "Армс воч" објавио је да је фабрика Крушик умешана у извоз муниције која је завршавала у рукама Исламске државе.

Тужилаштво терети Обрадовића за одавање пословних тајни, што је кажњиво са до десет година затвора. Након што је првобитно затворен, Обрадовић је после грађанских протеста и пажње међународних медија најпре пребачен у кућни притвор, а онда пуштен да се брани са слободе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси