Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  „Vek slikan mikrofonom“ - knjiga Dragoslava Simića za čitanje i slušanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

09. 06. 2022.

Autor: M. Stojanović Izvor: UNS

„Vek slikan mikrofonom“ - knjiga Dragoslava Simića za čitanje i slušanje

Nova, multimedijalna knjiga člana UNS-a Dragoslava Simića „Vek slikan mikrofonom“ je prema rečima autora spoj moderne tehnologije i Gutemberga.

U knjizi su, po izboru autora priče 40 ljudi koji su obeležili istoriju XX veka. Na kraju svake se nalazi QR kod čijim skeniranjem  se čitalac vodi ka sajtu autora http://www.audioifotoarhiv.com/ gde može da čuje kako su sagovornici iz knjige izvorno govorili. To ovu knjigu - zbirku čini jedinstvenom u domaćoj izdavačkoj praksi i ona služi za čuvanje pamćenja u digitalnoj formi bez granica.

Evo sadržaja priča iz nove knjige Dragoslava Simića „Vek slikan mikrofonom“

Sinj, Jugoslavija, Beograd -Damir Pavić

Usmena istorija inženjera Damira Pavića je saga o porodici Pavić. Damir je stariji brat scenariste Siniše Pavića. Izdvaja se priča o ocu Anti Paviću Đusi, poslastičaru Hrvatu, Jugoslovenu rođenom u Sinju. Damir nas vodi u ratni Beograd, gde žive Pavići od 1938. godine. Zatim i na Goli otok, 1949.

Životopis salonskog komuniste - Nikola Pašić unuk

Advokat u Torontu, u Kanadi, Nikola Pašić, unuk Nikole Pašića, bio je pravi „salonski komunista”. Njegov maternji jezik je grčki, ali je najbolje govorio na srpskom. Vaspitanje i obrazovanje Nikola je stekao u evropskim sredinama u kojima je boravio njegov očuh, diplomata Dragomir Kasidolac. U toku rata, Nikola je bio pripadnik ravnogorskog pokreta.

Avioni i radio Zorana Modlija -  Zoran Modli

Modli, legendarni voditelj „Studija B”, ceo život je posvetio radiju kao mediju i, posebno, profesionalnom pilotiranju. „Čovek iz svega u životu ponešto nauči, pa čak i iz onoga što mu se loše dogodi...” Zoran Modli je opisao i svoju nepriliku tokom sletanja malim poslovnim avionom na aerodrom na jadranskom ostrvu Brač, kada se avion prevrnuo.

Može li vic da pokrene TV radnju - Nenad Ristić

Ristić je bio novinar, urednik i direktor RTS. Ljude sa kojima je sarađivao 40 godina opisao je na duhovit način, bez ljutnje, dokumentarno. Svoju povest za ovu knjigu naslovio je „Vic kao pokretač TV radnje” - večernji TV dnevnik, čiji je bio urednik.

Šah – danak ljubavi - Milunka Lazarević

Milunka Lazarević je jedna od najpoznatijih jugoslovenskih šahistkinja. Imala je zanimljivu biografiju: talentovana pesnikinja u vreme radnih akcija, kada se pevalo: „Kramp, lopata, pijuk i kolica, to je oruđe svakog omladinca”. Priprema za šahovsku olimpijadu u Dubrovniku; Bobi Fišer u Beogradu na „meču stoleća”; velemajstori Gligorić, Vasja Pirc i Trifunović forsirani od države; Petrosjan, Talj i Botvilnik, šahisti za divljenje. 

Recezenti su profesor  Ljubodrag Dimić i pomoćnik direktora u Arhivu Srbije Slobodan Mandić.

Izdavač Belmedia, Beograd

Štampa Birograf, Zemun

Pismo latinica

Urednik Aleksandar Gaon

Administracija sajta www.audiofotoarhiv.com

Tiraž 400 primeraka

 

 

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

13.07.

2022.

Lj 54 [neregistrovani] u 11:02

pitanje

Gde može da se kupi knjiga D Simića „Vek slikan mikrofonom“ ?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi