Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarske anegdote  |  Najbolji ćevapi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarske anegdote

21. 01. 2022.

Autor: Vladimir Rešetar Izvor: UNS

Najbolji ćevapi

Kada je u februaru 1979. umro Edvard Kardelj, najbliži saradnik J. B. Tita, novinska agencija Tanjug poslala je ekipu novinara da redakciji u Ljubljani pomogne u izvestavanju sa njegove sahrane.

Sa dva automobila Fiat 1300, ekipa novinara, fotoreportera i tehničara je tokom noći projurila poluzaleđenim autoputem do Ljubljane, da bi dan uoči sahrane pripremila sve materijale za emitovanje.

Urednik redakcije u Ljubljani bio je Zvone Kržišnik, pesnik i šahista, sa nedovoljnim iskustvom u agencijskom izveštavanju, zbog čega je i odlučeno da se pošalje pomoć iz Beograda. Ekipa je po dolasku u redakciju odmah prionula na posao, ostavivši tek toliko vremena da se popije kafa, ili nešto prezalogaji, a Kržišnik je sve to sa čudjenjem pratio i povremeno predlagao da se napravi pauza i da se svi malo odmore.

A kada je dan već prošao i Ljubljana utonula u mrak i tišinu, on je bukvalno zavapio - pa dobro ljudi, ako je Kardelj umro, ne moramo sada i svi mi da pomremo od gladi!

 Tako je odlučeno da ekipa dane dušom i ode negde na večeru, ali tada u Ljubljani kafane nisu radile kasno uveče, pa su otišli negde na periferiju grada, u neki restoran za koji je Kržišnik znao da je i u to doba otvoren.

Hrana je bila loša, tek da se preživi, ali je rakija od kruške iz samostana Pleterje bila dobra, pa se Kržišnik oraspoložio i počeo da priča kako se nigde ne jede tako dobro kao u Beogradu.

- Jedva čekam da dođem u Beograd da se najedem dobrih ćevapa, rekao je na kraju večere, zahvaljujući kolegama na pomoći.

Hvaljene ćevape je s kolegama jeo nekoliko meseci kasnije u jednoj od spoljnih "redakcija" Tanjuga - kafani "Proleće", kada je došao u Beograd na sastanak Agencijskog kolegijuma.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi