Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Gregorić poklonio porodicama lekara preminulih od korone svoju knjigu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

19. 04. 2021.

Autor: J. P. Izvor: UNS

Gregorić poklonio porodicama lekara preminulih od korone svoju knjigu

Novinar Dragutin Backo Gregorić, dobitnik UNS-ove Nagrade za životno delo za 2020. godinu, poklonio je porodicama lekara koji su preminuli od virusa korona drugo, dopunjeno izdanje svoje knjige „Novinarstvo kao sudbina“.

Knjiga Gregorića, koji je najveći deo svoje višedecenijske karijere pisao o medicini, predstavlja zbirku stavova i prikaza preko 60 domaćih i svetskih velikana medicine.

„Nažalost, okolnosti nam nisu naklonjene, jer aveti pandemije i dalje kruže Srbijom odnoseći nevine žrtve menjajući svakog dana život nagore. Zbog toga sam odlučio da primerak svoje knjige ‘Novinarstvo kao sudbina’ darujem porodicama svakog lekara koji je položio život u odbrani svojih pacijenata obolelih od virusa Kovid 19“, navodi Gregorić. Dodaje i da „preostale primerke donira bibliotekama kovid bolnica širom Srbije“. „Zaslužili su mnogo više, a ja se nadam da će za mojim primerom poći i drugi“, piše on.

Gregorić, na početku knjige umesto posvete piše da je na predlog kolega, u vreme koje je obeležila pandemija, dobio priznanje za životno delo, te da je njegova „čvrsta rešenost da priznanje koje je dobio od Udruženja novinara na posredan način podeli s onima koji su tome najviše doprineli, a reč je o učiteljima i praktičarima najhumanije struke“.

Knjiga „Novinarstvo kao sudbina“ Dragutina Gregorića, koji se šest decenija bavi novinarstvom, pišući rubrike o medicini i zdravstvenim radnicima, na oko 650 strana sadrži intervjue sa najuglednijim ljudima iz sveta medicine u zemlji i svetu.

Novinarstvom je počeo da se bavi šezdesetih godina prošlog veka u listu „Beogradska nedelja“, iz koga su potekla mnoga poznata beogradska novinarska imena. O zdravstvu i medicini, Gregorić prvi put počinje da piše u „Politici Ekspres“. Sa „Ilustrovanom politikom“, kako sam navodi, „proputovao je svet i upoznao medicinske velikane pred kojima su savremenici padali ničice, i one ‘obične’ lekare koji su oko sebe zračili humanošću i prenosili slavu svoje profesije zemaljskim šarom“.

Početkom poslednje decenije prošlog veka sa koleginicom Milicom Knežević, Gregorić pokreće specijalizovani časopis „Viva“, koji je bio posvećen medicini, zdravlju i zdravom životu. Pokrenuo je i istoimenu emisiju na TV „Politika“. Kada je TV „Politika“ prestala da se emituje, prelazi na SOS televiziju, u kojoj do danas uređuje i vodi emisiju „Puls života“. U više od 500 emisija ugostio je oko tri hiljade značajnih ličnosti i nastavio sa promovisanjem sporta, zdravlja i zdravog života.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

20.04.

2021.

Mirjana [neregistrovani] u 18:14

Sjajan gest

Bravo za Backa. Bio i ostao sjajan lik.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi