Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Rodićeve zamene teza
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

17. 10. 2009.

Rodićeve zamene teza


Bio sam šef dopisništva Glasa i Kurira iz Niša od aprila 2001. do marta 2009. godine i ne mogu se načuditi načinu na koje kolege iz beogradskih delova redakcija ova dva dnevnika podanički stoje iza nebuloznih saopštenja poktretača i osnivača tih glasila Radisava Raje Rodića.
Javnosti bi Rodić morao da objasni zašto više nema dopisništva u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu, Subotici i dopisnike u Bujanovcu, Vranju, Leskovcu, Kraljevu, Pirotu...? Koliko im je plata ostao dužan ili kako im je crkavice od plata slao post netom, na čijim uplatnicama su se kao pošiljaoci potpisivale sekretarice. Koliko godina im nije uplaćivao doprinose za penzijsko osiguranje? Kako su se njegovi ovlašćeni moberi iz Glasa i Kurira odnosili prema dopisnicima koji su časno radili svoj posao, sa kolikim nipodaštavanjem, ucenjivanjem i omalovažavanjem.
Mnogi od nas koji smo jeli Rodićev hleb pokrenuli smo sudske postupke i teraćemo se sa njim do Strazbura, pa ako nam štetu ne nadoknadi Rodić sa svojim virtuelnim preduzećima čije nam je pečate udarao u radnim knjižicama, platiće država Srbija po strazburskim presudama.
Neverovatna je moralna dvoličnost i drskost da Rodić preko svojih glasila, a često u ime nekih političkih stranaka i grupacija, drugima drži pridike o poštenju, poštenom i zakonskom poslovanju, korupciji, kriminalu i koje čemu, a i sam se tako ponaša prema svojim radnicima (robovima) i u svom poslovanju. Nije trebalo Rodića radi i njegove svađe sa Dinkićem menjati Zakon o informisanju, jer tom kvazibiznismenu i tajkunu se moglo stati na rep i po drugim zakonima zbog načina kako godinama posluje kršeći mnoge zakonske propise koji inače važe kao opšta pravila igre u poslovanju u normalnim pravnim državama. Cinično je što gospodin Rodić preko svojih glasila, advokata i čankolizaca, koje kupuje porcijama roštilja i čašama viskija u svojoj kafani Svrati bato, svaku kontrolu njegovog poslovanja od strane državnih organa naziva terorom, pritiskom na slobodu medija i ko zna kako još, zaboravljajući da je na primer utaja poreza krivično delo.
Bilo bi korisno i dobro za srpsko novinarstvo da se svi oni koji su kao i ja jeli Rodićev hleb, javno oglase i kažu šta su sve morali da trpe i pretrpe. Kako bi se taj čovek definitivno raskrinkao, ućutkao i smestio tamo gde mu je mesto!

Milorad Doderović
novinar, Niš
član Upave UNS-a

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi