Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Pismo 276 radnika Radio-televizije Priština
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

30. 10. 2009.

Pismo 276 radnika Radio-televizije Priština


Radnici Radio televizije Priština jedinstveni su u stavu da ne prihvate odluku generalnog direktora i Upravnog odbora RTS da se svih 276 radnika nađe na spisku za socijalni program, čime bi praktično bio ugašen RTS-RTP, koji je gotovo dve decenije deo Javnog servisa, a što bi bio prvi slučaj gašenja jedne srpske institucije na Kosovu i Metohiji.

Pritom, radnici RTP ne spore da je potrebna racionalizacija i spremni su da je sprovedu u dogovoru sa RTS-om i Vladom RS.

Pitanje svih pitanja vezanih za buduću informativnu delatnost RTV Priština, upućujemo Vladi RS i zahtevamo da nam uputi jasan odgovor – da li joj je potreban jak srpski medij na Kosovu i Metohiji?

Napominjemo da je upravo Vlada Republike Srbije 2001.godine inicirala formiranje jakog srpskog medija na Kosovu i Metohiji od radnika RTP radi informisanja srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji i bolje informisanosti ukupne srpske javnosti o zbivanjima na KiM.

Radnici RTP-a u tom najgorem periodu, tokom deset najtežih godina bez pogovorno su obavljali svoj posao beležeći sve značajnije događaje u najnebezbednijim i nehumanim uslovima, rizikujući i živote.

Takođe, treba napomenuti da jedino radnici RTP-a od svih javnih preduzeća nisu ostvarili pravo na tzv. kosovski dodatak, te ovakav čin doživljavaju kao dodatnu kaznu.

U slučaju da Vlada prihvati zahtev radnika, u šta verujemo, zahtevamo da radnici RTP-a ostanu u sastavu RTS-a, a da Vlada Srbije i RTS iznađu način da finansiraju medije koji bi istovremeno bili emiteri i obavljali posao dopisništava za potrebe Javnog servisa.

Obaveza države bi, dakle bila, da finansira funkcionisanje emitera iz sastava RTP-a, budući da trenutno ne postoji mogućnost ubiranja pretplate na KiM.

Napominjemo, da formalno privatno vlasnistvo nad medijima iz sastava RTP-a, koje je bilo obaveza zbog UNMIK-ovog zakonodavstva, ne sme da bude prepreka za formulisanje pravnog statusa RTP u okviru Javnog servisa.

Takođe, smatramo da više ne postoji bilo kakva potreba prikrivanja našeg pravog statusa (organizacione celine u sastavu RTS-a) jer smatramo da ozbiljna država ima pravo i obavezu da štiti svoje interese na prostoru koji je pravno deo države Srbije, a trenutno pod međunarodnim protektoratom.

Ovo tim pre što je dosadašnje ponašanje medija iz sastava RTP uvek bilo usmereno ka uspostavljanju saradnje među zajednicama, dobrih odnosa sa međunarodnim organizacijama, profesionalno i vrlo odmereno, odnosno onakvo kakvo bi državi Srbiji odgovaralo za sprovođenje svoje politike prema Kosovu i Metohiji.

Još jednom želimo da naglasimo, ogromno nezadovoljstvo radnika RTP iskazano na sastancima 26. i 27.oktobra 2009. godine i našu spremnost na sve vidove borbe za zaštitu svojih prava i interesa.

Ovo pismo upravo ima za cilj iznalažanje najboljeg rešenja, jer smatramo da RTP ne treba da bude problem za državu, već rešenje za medijski interes države Srbije na Kosovu i Metohiji.

Potpisi radnika RTV Priština dostavljeni su UNS-u

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi