Naslovna  |  Aktuelno  |  Akcija UNS-a i Kurira za izradu statua herojima  |  Završimo mauzolej junacima albanske golgote: Srbi ostali na cedilu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Akcija UNS-a i Kurira za izradu statua herojima

06. 05. 2016.

Autor: Jelena Spasić Izvor: www.kurir.rs

Završimo mauzolej junacima albanske golgote: Srbi ostali na cedilu

Kurir i Udruženje novinara Srbije akcijom „Izradimo statue herojima Albanske golgote na ostrvu Vido“ žele da se bar malo odužimo slavnim precima.

Albanska golgota stradanje je srpske vojske, države i naroda, koji su pred združenim napadom Nemaca, Austrijanaca i Bugara morali najpre da se sjate na Kosovu i Metohiji, a potom i da se povlače preko surovih predela Crne Gore i Albanije do primorja.

Odatle su savezničkim brodovima prebačeni na Krf i manji deo u Bizertu i to tek posle ultimatuma ruskog cara Nikolaja II Romanova da će izaći iz saveza sa Francuskom, Britanijom i Italijom ako odmah ne evakuišu Srbe.

Nemci i Austrijanci su 6. oktobra 1915. napali Srbiju, a Bugarska joj je objavila rat 14. oktobra.

„Pošto su XI nemačka i III armija prešle preko Dunava, Save i Drine i uspešno produžile svoje nastupanje u pravcu juga, to će u zoru 14. oktobra započeti neprijateljstva sa Srbijom“, stoji u direktivi bugarske vrhovne komande od 13. oktobra, koju je u knjizi „Udružena austro-nemačko-bugarska ofanziva protiv Srbije od 14. do 29. oktobra 1915“, u okviru izdanja „Veliki rat Srbije za oslobođenje i ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca“ objavio Glavni đeneralštab 1926.

I dok su Niš, Leskovac i drugi gradovi po jugu Srbije pleli vence i ukrašavali železničke stanice za svečani doček saveznika koji će iz Soluna doći i razbiti Bugare, srpska kruna, vlada i vrhovna komanda morali su da se pomire sa činjenicom da su ostavljeni na cedilu.

Iako su saveznici obećali pomoć od 150.000 ljudi, zbog njihovih neslaganja, Srbi su opet ostavljeni sami. Zato 25. novembra 1915. Vrhovna komanda donosi naredbu o povlačenju kroz Crnu Goru i Albaniju.

Neviđena žrtva

234.000 ljudi umrlo tokom prelaska Albanije i na Krfu, podatak je tadašnjeg ministar vojnog Božidara Terzića

128.000 evra najmanje koštaće izrada i postavljanje statua, prema grubom predračunu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture

Kako donirati novac

Računi za uplatu donacija otvoreni su u Unicredit banci

Dinarski 170-0030003646031-73

Devizni RS35170003000364603076

Primalac: Udruženje novinara Srbije, Resavska 28, Beograd

Svrha plaćanja: donacija za izradu bronzanih statua za mauzolej na ostrvu Vido

Sve javno

Transparentno

Kurir će jednom nedeljno objavljivati sve donacije (ime donatora i iznos) na svom sajtu, kao i sve isplate, što će preuzimati sa sajta UNS, koji će, kao organizator projekta, redovno objavljivati sve uplate i isplate na www.uns.org.rs. Sve sugestije i komentare možete poslati na imejl-adresu naše redakcije akcijavido@kurir-info.rs.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi