Naslovna  |  Aktuelno  |  Akcija UNS-a i Kurira za izradu statua herojima  |  Završimo mauzolej na Vidu: Stražar Vasja Petrović čuva mrtve junake i čeka hodočasnike
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Akcija UNS-a i Kurira za izradu statua herojima

07. 05. 2016.

Autor: Jelena S. Spasić Izvor: www.kurir.rs

Završimo mauzolej na Vidu: Stražar Vasja Petrović čuva mrtve junake i čeka hodočasnike

Vasjini preci doselili su se na Krf još u 19. veku, od Petrovića, tamo negde iz Hercegovine ili Crne Gore. Bili su tu i pre sto godina, kad su se iznemogli prognanici iz Srbije sjatili na ostrvo spasa.

Dočekali su ih, prihvatili i proživljavali tugu, očaj i smrt hiljada i hiljada Srba. Ali gledali su i kako se ovaj hrabri narod oporavlja, diže iz pepela i ispratili ga na Solunski front u konačnu pobedu i slavu za sva vremena.

Danas, vek kasnije od strašne golgote i vaskrsenja Srbije na ostrvu u Jonskom moru, Vasja Petrović ima časnu dužnost da vodi računa o mauzoleju na Vidu, gde su pokopani junaci koji su izdahnuli pošto su peške prešli Albaniju.

- Imam priliku da svakodnevno posmatram reku suza hodočasnika kako teče na ovom ostrvu, ali i parče neba s dušama onih koji su završili svoj put na ovom mestu. I baš zato osećam se blagoslovenom od Boga što radim ovaj posao. Zaista mi je ukazana velika čast - kaže Vasja.

Decenija u mauzoleju

Ona se već deset godina brine o tome da sve u mauzoleju bude na svom mestu i dočekuje hiljade potomaka junaka čije su kosti tu, u spomen-kosturnici, i heroja koji počivaju u „plavoj grobnici“. Dočekuje i hiljade onih čiji su preci preživeli Prvi svetski rat i nebrojene turiste koji odaju počast slavnim ratnicima.

- Srbi koji ovde dolaze izuzetno su pažljivi i puni pijeteta prema svojim precima. Često u povratku s broda pevaju „Tamo daleko“ i plaču. Baš kao i njihovi preci 100 godina ranije, jer je upravo ta pesma nastala na Krfu, gde su Srbi opevali žal za svojom dalekom domovinom - priča Vasja, koja je završila studije teologije i bavi se fotografijom, ali, pre svega, radi u mauzoleju od juna do oktobra, u vreme kad postoji stalni brodski prevoz između Krfa i Vida. Platu prima od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, u čijoj nadležnosti je briga o ovoj spomen-kosturnici.

Podrška akciji Kurira

Svesrdno podržava akciju Kurira i Udruženja novinara Srbije „Izradimo statue herojima Albanske golgote na ostrvu Vido“, kojom želimo da - postavljanjem dve bronzane skulpture srpskih ratnika na ulazu u mauzolej, kako je to i predvideo arhitekta Nikolaj Krasnov projektom iz 1938 - konačno završimo spomen-kosturnicu.

- Raduje me što će mauzolej biti završen jer će ti bronzani vojnici stalno odavati počast stradalim ratnicima čije su kosti ovde i u „plavoj grobnici“ - kaže Vasja.

Sve javno

Transparentno

Kurir će jednom nedeljno objavljivati sve donacije (ime donatora i iznos) na svom sajtu, kao i sve isplate, što će preuzimati sa sajta UNS, koji će, kao organizator projekta, redovno objavljivati sve uplate i isplate na www.uns.org.rs

Sve sugestije i komentare možete poslati na imejl-adresu naše redakcije akcijavido@kurir-info.rs.

Kako donirati novac

Računi za uplatu donacija otvoreni su u UniCredit banci,

i to dinarski
170-0030003646031-73

devizni
RS35170003000364603076

Primalac:
Udruženje novinara Srbije
Resavska 28
Beograd

Svrha plaćanja: donacija za izradu bronzanih statua za mauzolej na ostrvu Vido

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi