Naslovna  |  Aktuelno  |  Akcija UNS-a i Kurira za izradu statua herojima albanske golgote  |  Patrijarh blagoslovio akciju Kurira: Zajedno da se odužimo našim slavnim precima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Akcija UNS-a i Kurira za izradu statua herojima albanske golgote

06. 10. 2016.

Izvor: www.kurir.rs

Patrijarh blagoslovio akciju Kurira: Zajedno da se odužimo našim slavnim precima

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej blagoslovio je juče akciju Kurira i Udruženja novinara Srbije „Izradimo statue herojima Albanske golgote na ostrvu Vido“.

Njome prikupljamo sredstva za izradu i postavljanje dve bronzane statue srpskih vojnika ispred spomen-kosturnice gde počivaju junaci koji su izdahnuli pošto su peške prešli Albaniju u Prvom svetskom ratu.

Poglavar SPC je u Patrijaršiji primio inicijatorku akcije Jelenu Spasić, koja je urednica u Kuriru, kao i dobročinitelje u projektu „Stopama naših predaka“, koji je naš list medijski podržao - akademskog umetnika Mihaila Gligorića Glišu, Jova Čolovića iz Banje i predsednike opština Stara Pazova i Palilula Đorđa Radinovića i Aleksandra Jovičića.

Pomoću projekta „Stopama naših predaka“, koji sprovodi Svetosavsko zvonce SPC, već petu godinu zaredom talentovani đaci išli su na Krf i učili o tragičnim i slavnim danima naše istorije, a ove godine pomagali su izradu krajputaša čuvenom Gvozdenom puku, koji je Gligorić isklesao od mermera, a čiji je donator Čolaković.

Poseban akcenat stavljen je na našu akciju za dovršetak mauzoleja po originalnom projektu Nikolaja Krasnova, pokrenutu upravo na stogodišnjicu od iskrcavanja srpske države i vojske na Krf.

- Lepo je videti da i dalje među nama ima onih koji posebnu pažnju poklanjaju srpskoj istoriji i pomažu da se svi zajedno odužimo slavnim precima i završetkom mauzoleja na Vidu i spomenikom Gvozdenom puku. Takođe, vrlo je važno decu učiti o našoj slavnoj istoriji jer od njih stvaramo dobre ljude za bolje društvo - rekao je patrijarh Irinej.

Jelena Spasić je zahvalila Njegovoj svetosti na blagoslovu i podsetila da je akcija krenula baš na Vaskrs, kada ju je Njegova svetost izjavom i podržala, kao i da je Kurir na isti praznik delio svojim čitaocima krstiće osveštane u Hramu Svetog Save. Ona je kazala da Kurir želi opet da sprovede sličnu akciju, za šta će tražiti blagoslov Njegove svetosti. Takođe, Spasićeva je zahvalila i što je Crkva Svetog kneza Lazara iz Sidneja prikupila donaciju za izradu bronzanih vojnika.

Poglavar SPC pozdravio je i inicijativu Kurira da Janis Janulis, seljak s Krfa koji je pomogao Srbima i potomcima ostavio zavet da ne oru njivu gde je bilo groblje naših junaka, konačno dobije ulicu u Beogradu.

Donirajte sredstva

ZAVRŠIMO MAUZOLEJ NA VIDU

UNS je, kao organizator akcije, otvorio račune u UniCredit banci:

dinarski 170-0030003646031-73

devizni RS35170003000364603076 (za devizne uplate pogledati uputstvo na www.uns.rs)

Primalac: Udruženje novinara Srbije, Resavska 28, Beograd
Svrha plaćanja: Donacija za izradu bronzanih statua za mauzolej na ostrvu Vido
SMS akcija je aktivna u Srbiji - upiši 180 i pošalji na 3030 (cena poruke 100 dinara) i u Švajcarskoj - upiši human180 i pošalji na 455 (cena 10 CHF).

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi