Naslovna  |  Aktuelno  |  DNV-UNS  |  Obeležena 101. godišnjica osnivanja Novosadske sekcije Jugoslovenskog novinarskog udruženja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNV-UNS

25. 01. 2023.

Autor: Predrag Rava Izvor: UNS

Obeležena 101. godišnjica osnivanja Novosadske sekcije Jugoslovenskog novinarskog udruženja

Članovi Izvršnog odbora Društva novinara Vojvodine, ogranka Udruženja novinara Srbije, položili su venac na grob Jovana Hranilovića, novinara, pesnika, književnog i pozorišnog kritičara, narodnog tribuna, javnog radnika i sveštenika, koji je pre 101 godine okupio vojvođanske novinare i osnovao Novosadsku sekciju Jugoslovenskog novinarskog udruženja.

Jovan Hranilović je među prvima uvideo važnost formiranja strukovnog udruženja koje će potom moći da se bori za slobodu medija, ali jačanje položaja žurnalista, kao i zbrinjavanje starih i socijalno ugroženih kolega.

U  Novosadsku sekciju Jugoslovenskog novinarskog udruženja su ušli viđeniji novosadski novinari tog vremena među kojima je Hranilović uživao veliki ugled.

On je značajan za istoriju novinarstva u Vojvodini i kao direktor i urednik demokratskog lista „Jedinstvo“, koji je izlazio u Novom Sadu. Objavljivao je tekstove i u „Braniku“, „Pozorištu“, „Stražilovu“ i mnogim drugim listovima.

Hranilovića je krasila hrabrost u pisanju, ali i doslednost u primeni novinarske etike u periodu nemilosrdne borbe na tržištu.

Jovan Hranilović bio je zagovornik ideje južnoslovenskog jedinstva. Zbog ugleda koje je imao među građanstvom, izabran je za jednog od predsedavajućih Velike narodne skupštine koja je prisajedinila Bačku, Banat i Baranju Kraljevini Srbiji. Ukazana mu je čast i da otvori taj značajan skup.

Kao poslanik, predstvaljao je Rusine koji su mu, ceneći ga i kao grko-katoličkog paroha (bio je Hrvat po nacionalnosti), dali dozvolu i podršku za to.

Naredne godine će se navršiti 100 godina od smrti Jovana Hranilovića. Pritisnut materijalnom bedom i lošim uslovima života, preminuo je 5. avgusta 1923. godine. Sahranjen je na Rusinskom groblju u Novom Sadu.  

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi