Naslovna  |  Aktuelno  |  DNV-UNS  |  Tribina UNS-DNV o manjinskom programu RTV-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNV-UNS

02. 06. 2017.

Izvor: RTV

Tribina UNS-DNV o manjinskom programu RTV-a

Ogranak Udruženja novinara Srbije, Društvo novinara Vojvodine (UNS-DNV) organizovao je juče u Novom Sadu tribinu o manjinskom programu Radio-televizije Vojvodine. Tribina je održana u Kulturnom centru Novog Sada.

Stanje u medijima i programima na jezicima nacionalnih manjina koji su, prema Zakonu o informisanju i medijima, bili prepušteni tržišnoj utakmici, je više nego zabrinjavajuće. Najveći deo onih emisija, u okviru lokalnih radio i TV stanica, koje su decenijama unazad odslikavale bogatstvo višenacionalnog društva, nestalo je zajednom sa ugašenim medijima.

Ono što ipak najviše zabrinjava kada je reč o informisanju na jezicima manjina je činjenica da, prema podacima REM-a, nakon završene privatizacije, samo 13 medija u svojim elaboratima prijavilo je medijske sadržaje na jezicima manjina.

Izuzetak je RTV. Posebnost RTV-a je da na drugom programu i na radiju emituje manjinski program na 13 jezika i to bi bila dobra preporuka za priključenje Evropskoj uniji.

Tim povodom u gostima Jutarnjeg programa bila je autorka emisije Dokument Radio-televizije Vojvodine, predsednica Udruženja novinara Srbije - Društva novinara Vojvodine, Eržika Pap Reljin.

Pap Reljin je istakla da je Javni servis Vojvodine poseban, uprav zbog Drugog programa, na kojem se emitiju programi na jezicima nacionalnih manjina, čime se ne može pohvaliti ni jedan servis u Evropi.

Ona je podsetila da je Televizija Novi Sad osnovana 1974. godine, pre svega, zbog nacionalnih manjina.

Govoreći o specifičnostima manjinskih redakcija, Pap Reljin je rekla da, za razliku od redakcija na srpskom jeziku, svaka manjinska redakcija pokriva sve, od dokumentarnog, preko zabavnog, do informativnog programa, da su prinuđeni da budu svestrani.

Kada su u pitanju izveštaji institucija o kvalitetu informisanja na jezicima nacionalnih manjina, ona je napomenula da Radio-televizija Vojvodine redovno dobija dobru ocenu ombudsmana, te da postoje slični izveštaji Novosadske novinarske škole i Centra za razvoj civilnog društva.

Govornici na tribini bili  su:

Petar Nikolić – urednik redakcije na romskom jeziku

Jožef Klem – pomoćnik generalnog direktora RTV

Hajnalka Buda – nekadašnja urednica redakcije na mađarskom jeziku

Atila Marton – urednik drugog programa RTV

Mirko Kanjuh – urednik redakcije na rusinskom jeziku

Snežana Ilić – Centar za razvoj civilnog društva Zrenjanin

Valentin Vencel – upravnik Novosadskog pozorišta

Robert Čoban – osnivač i direktor Kolor pres grupe

Rastislav Durman - medijski stručnjak i pisac

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi