Naslovna  |  Aktuelno  |  DNV-UNS  |  Preventivna uloga medija: Novinari su dužni da izveštavaju o preblemima bolesti zavisnosti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNV-UNS

28. 10. 2019.

Izvor: UNS-DNV

Preventivna uloga medija: Novinari su dužni da izveštavaju o preblemima bolesti zavisnosti

Mediji senzacionalistički izveštavaju o posledicama narkomanije. Kršeći novinarski kodeks zarad gledanosti i tiraža mediji štetno utiču na javnost, posebno na mlađu populaciju, zaključak je radionice ,,Uloga medija u izveštavanju o prevenciji bolesti zavisnosti“, u izdavačkoj kući „Prometej“ u Novom Sadu.

Na radionici, koju je organizovalo Udruženje novinara Srbije sa svojim ogrankom Društvom novinara Vojvodine (UNS-DNV), govorili su novinarka Tanja Grubač i predstavnik Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti „Vita“ i Centra za podršku osetljivim grupama iz Novog Sada Stevan Kvas.

Predavači su bili saglasni da o prevenciji bolesti zavisnosti, poput narkomanije, kockanja i alkoholizma, mediji retko izveštavaju.

Novinarka Tanja Grubač godinama, u saradnji sa stručnim licima, kontinuirano izveštava o pogubnim posledicama uzimanja psihoaktivnih supstanci, zabludama koje su najčešće, ali i mogućim rešenjima.

,,Na novinarima je da podignemo svest o tome da je konzumiranje psihoaktivnih supstanci smrtonosno i da ukažemo na to gde treba potražiti pomoć jer, iako je bolest zavisnosti hronična bolest, ona je izlečiva“, istakla je Grubač i dodala da je bitno da se pomoć potraži na vreme.

Govoreći o primerima dobre i loše prakse Grubač je rekla da mediji izveštavaju tek posle velikih tragedija, da je tada medijski prostor posvećen konkretnom događaju, a ne dubljoj analizi uzroka koji su doveli do tragičnog ishoda.

Grubač je napomenula da je i dalje prisutna zabluda, za koju su donekle i mediji krivi, da narkomanija nije bolest i da se narkotici mogu ponekad uzimati.

,,Iskustva ‘Vite’, koja deceniju radi istraživanja i radionice u osnovnim i srednjim školama govore da je rana prevencija najbolji pristup. Sa maloletnicima treba direktno pričati, jer se veliki broj zavisnika javlja već među tinejdžerima od 13 do 17 godina. Polovina mladih zna gde se može nabaviti droga, a većina zna nekog ko već uzima narkotike“, napomenuo je Stevan Kvas.

Prema informacijama sa kojim Kvas raspolaže povećao se broj zavisnika u Srbiji, ali i u regionu. Na posletku, istakao je, da je veoma bitno i da roditelji dobiju pravu informaciju jer su oni često manje obavešteni i upućeni u ovaj problem od dece.

Kvas sarađuje sa medijima, ali smatra da nedostaje kvalitetniji sadržaj posvećen ovoj temi, posebno za mlađu populaciju. Dodaje da su za kreiranje kvalitetnog medijskog sadržaja u oblasti preventivnog delovanja potrebni adekvatni sagovornici, eksperti za određene vrste rizičnih ponašanja, ali i dobra informisanost i osposobljenost novinara za pristup osetljivim grupama i temama.

Tokom radionice, posetioci su aktivno učestvovali. Postavljali su pitanja i prisećali se određenih emisija koje su ranije postojale i koje sada nedostaju u medijima.

Među predlozima učesnika radnionice bio je i taj da u izveštavanje treba uključiti i bivše zavisnike koji posle perioda rehabilitacije žele da rade sa mladima, koji uglavnom vrlo iskreno i direktno pričaju o svom iskustvu i mogu na pravi način da mlade upoznaju sa rizičnim ponašanjem, uzrocima problema i mogućnostima prevencije i zaštite.

Moderatori radionice bili su novosadski novinari Predrag Rava i Boris Pavlov.

Cilj ove radionica bio je unapređenje medijskog profesionalizma kroz jačanje stručnih kapaciteta novinara i njihovo povezivanje sa stručnim kadrom koji se bavi prevencijom bolesti zavisnosti.

________________________________________________________________________________

Radionice su deo projekta ,,Prevencija u medijima – uloga medija u izveštavanju o prevenciji bolesti zavisnosti i zaštiti u kriznim situacijama“ koji je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u projektu nužno ne izražavaju stavove sekretarijata.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi