Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska o ukidanju PDV-a na ćirilična izdanja (2015)

13. 06. 2015.

Autor: Basara Izvor: Danas

Ćirilični PDV

Blaga vest da bi PDV na novine mogao biti smanjen sa deset na pet odsto, a na oglašavanje sa dvadeset na deset, izazvao je pravu euforiju u redovima srpskog novindžiluka, ali je - da li je uopšte moglo biti drugačije - izazvao još jednu srpsku podelu.

Dmitrović, recimo, Ratko, nosilac pompezne titule "generalni direktor kompanije Novosti" i neimenovani "čelni ljudi" Politike momentalno su u toj blagovesti ugledali svoju šansu i pokrenuli akciju da novine "koje se štampaju na ćirilici" dobiju dodatne pogodnosti, to jest da u celosti budu oslobođene poreza.

"Osim što neguju ćirilicu", blagoizjavio je Ratko, "reč je listovima koji pišu o ozbiljnim temama. S obzirom na to da nisu podlegli tabloidnom žurnalizmu, odrekli su se i jednog dela tiraža, pa se nadam da će to naići na razumevanje vlade."

Ja se pak nadam - i to razložno - da će i Dmitrović i "čelni ljudi Politike" umesto oslobađanja od poreza dobiti Crven Ban u mesto za Crven Ban i predviđeno.

Stotinama smo puta ovde pisali o sklonosti ovdašnjih "patriota" da svoj patriotizam unovče i da se - kad god je to moguće - uzdignu iznad zakona.

Ostaje nam da se nadamo da im, ovoga puta, zakon neće izaći u susret. Mada… Ko zna. Novosti i Politika su dobili podršku Milorada Vučelića, a Vučela je poznat po tome što se ne bori za izgubljene stvari.

Koji će se to zakon, pitam ja vas, usuditi da ustane protiv Vučelinog trogatelnog vapaja, poslušajte ga samo:

"To (ćirilica i latinica) nije ni političko ni ideološko pitanje, već - pitanje svih pitanja."

Kao da je, Bože me prosti, progovorio blaženoupkojeni Ćosić, kome se svašta može prebaciti, ali ne i to da je izbegavao poreske obaveze.

Nije nepoznato da je "otac nacije" redovno i među prvima - izmirivao svoje dugove prema državi, pa ne vidim razlog da njegovi ahbabi, obožavaoci i izmećari budu izuzeti od te obaveze.

Možda bih se i ja saglasio sa idejom da se ćirilična štampa oslobodi poreza, ako ni zbog čega, a ono zato što takozvani Nino Brajović, još jedan ćirilični akcijaš, inače gensek UNS-a, tvrdi da "tekst pisan ćiricom zauzima 20 puta veći prostor nego latinicom", možda bih se kažem, saglasio, ali podozrevam da se pokretači akcije dilberi i dilberke dobro poznati po tome da kad dobiju prst odmah posegnu za celom rukom - ne bi zadovoljili oslobađanjem od poreza.

Izađe li im se u susret, vrlo brzo će poželeti da svi oni koji pišu ćirilicom imaju određene privilegije u odnosu na one koji pišu latinicom ili koji su pu, pu, pu, daleko bilo - latinične veroispovesti.

Osim toga, onako lično, mislim da su Politika, Novosti i Pečat vrlo dobro zalivani rasadnici duhovne bede, orijentalnog čemera i malograđanštine i da bi im - kao takvima - porez trebalo u najmanju ruku udvostručiti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi