Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska o ukidanju PDV-a na ćirilična izdanja (2015)

13. 06. 2015.

Autor: R. Dragović Izvor: Večernje novosti

Za ćirilicu ukinuti porez

Novine koje se štampaju ćiriličkim pismom država bi trebalo da potpuno oslobodi plaćanja poreza osnova je inicijative koju su pokrenuli dnevni listovi "Politika" i "Večernje novosti".

Čelni ljudi dva najuglednija srpska štampana medija ovaj zahtev pravdaju činjenicom da će tako biti zaštićeno ne samo naše pismo, već i ugled profesije.

Ovi listovi nisu poklekli pred talasom tabloidnog žurnalizma, zbog čega su se svesno odrekli dela tiraža. Suština ideje jeste da država povede računa o novinama koje se štampaju na ćirilici, i da na tako da podstrek i ostalim medijima da počnu da koriste ovo pismo. Osim "Politike" i "Novosti", od poznatijih novina ćiriličke tekstove objavljuje samo novosadski "Dnevnik", kao i nedeljnici NIN i "Pečat".

Ideju da se ovi mediji oslobode plaćanja PDVa podržalo je i Udruženje novinara Srbije (UNS), koje se zalaže za podršku korišćenja ćirilice.

Štampani mediji koji izlaze na ćirilici imaju veće softverske troškove, a tekstovi na ovom pismu zauzimaju za petinu veći prostor od identičnih štampanih na latinici objašnjava generalni sekretar UNS-a Nino Brajović.

To su razlozi zbog čega ovu meru ne treba posmatrati samo kao privilegiju određenim medijima. Podrazumeva se da novcem ne može da se izrazi zaštita ćirilice kao nacionalnog pisma.

Sa ovom idejom se slažu i u Udruženju "Ćirilica" iz Beograda i napominju da je neophodno da se država primerenije odnosi prema onima koji poštuju srpsku tradiciju, ali i onima koji to ne čine.

Pozdravljamo inicijativu da se medijima koji se štampaju na ćirilici ukine obaveza plaćanja poreza, jer bi to doprinelo negovanju naše kulture kaže potpredsednik ovog udruženja Miodrag Kojić.

Slične olakšice bi trebalo i da važe i za elektronske medije sa nacionalnom frekvencijom koje koriste ćiriličko pismo.

Kojić, međutim, ukazuje i da ova vrsta mera, iako korisna, ne bi u potpunosti rešila loš tretman našeg pisma u Srbiji.

Udruženje "Ćirilica" zalaže se za promenu Zakona o jeziku i pismu i uvođenje odredbi koje bi nepoštovanje ćirilice sankcionisale na isti način kao sprečavanje korišćenja pisma nacionalnih manjina u sredinama gde one žive.

Ideja da se novine koje se štampaju ćirilicom oslobode plaćanja poreza stigla je u jeku skupštinske inicijative da se smanji PDV na dnevne, monografske i serijske publikacije sa 10 na pet odsto. Taj predlog podržao je i skupštinski Odbor za kulturu i informisanje, a on podrazumeva i smanjenje poreza za oglašavanje u štampi sa 20 na 10 odsto. 

Tačno vek od zabrane pisma

Nedopustivo je da na nacionalnim frekvencijama program emituju televizije koje koriste isključivo latinicu, smatraju u Udruženju "Ćirilica".

To je posledica lošeg zakona o jeziku i pismu, ali i njegove nedosledne primene, koja je dovela do potpune marginalizacije našeg pisma. Ove godine obeležavamo vek od zabrane ćirilice u Srbiji po nalogu Austrougarske. Utisak je kao da okupacija još uvek traje kaže Miodrag Kojić.

Komentari (2)

ostavi komentar
pon

15.06.

2015.

Саша Тодоровић [neregistrovani] u 19:38

Књажевац

Једини писани медиј у Књажевцу, двонедељник "Нове књажевачке новине", штампа се на ћирилици!

Odgovori
pon

15.06.

2015.

Боривоје Урошевић Београд [neregistrovani] u 17:55

За ћирилицу укинути порез

Апсолутна подршка предлогу да се укине порез штампаним, али и електронским медијима, који користе ћирилицу.
Додајем још и то да градске управе знатно умање порез на фирмарину оним фирмама чији је назив истакнут на ћирилици и уведу обавезу да тако буде, осим ако фирма није из друге замље, с тим да немају обавезу али да могу да користе олакшицу ако свој назив истакну на ћирилици.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi