Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska o ukidanju PDV-a na ćirilična izdanja (2015)

30. 06. 2015.

Autor: Svetislav Basara Izvor: Danas

Objašnjenje

Pita se komentatorka Zlata Jelić dama očigledno potpisana pravim imenom i prezimenom a da šta je „poštovanom meni“ te i ja prostaklucima i bezobrazlucima zagađujem ovdašnji javni prostor, ionako zagađen političarskim i javnoradničkim primitivizmima. Misli, valjda, na neprobrani rečnik glede Smajloviče Ljiljane.

Kad se dama već nije sakrila iza pseudonima, red je da joj pojasnim razloge mojih povremenih iskliznuća u prostakluke.

Ako se, poštovana Zlato, prisećate sobitija iz poslednjih četvrt veka, svakako ste primetili da u zemlji Srbiji postoji mnoštvo takozvanih nacionalnih radenika koji nisu ni javni tužioci ni sudije, a kojima je nazvati nekoga „izdajnikom“ ili „kvislingom“ kao popiti čašu ladne vode.

Sa druge strane nemaju ništa  naprotiv imaju puno toga „za“  kad se rehabilituju stvarni izdajnici i kvislinzi.

Idemo dalje u pojašnjenju. Izdaja (ili veleizdaja) je teško krivično delo, isto je to, ako ne i gore, kao nazvati nekoga bez dokaza ubicom ili pljačkašem.

Budući da sam izvesno vreme proveo u stranci Vojislava Koštunice, tamo sam se žestoko navukao na legalizam i od tada naovamo se svesrdno zalažem za pravljenje razlika između mišljenja sudova i sublunarnih bulažnjenja samozvanih patriota.

Te dame i ta gospoda, međutim, drže da im činjenica da pišu ćirilicom i štampaju novine ćirilicom daje za pravo da zavape kao što je to Smajlovićka nedavno učinila da postoje i takvi bespizornici i smutljivci koji se zalažu za zabranu lepljena etikete „izdajnik“ na čela ljudi koji nikakvu izdaju nisu počinili, niti im je suđeno za to delo. Isto tako Smajlovićka nije u stanju da pređe Panoviću preko izjave da „nijedna normalna zemlja nikada nije bila bombardovana“.

Ostavimo po strani idiotizam lečenja nenormalnosti još većom nenormalnošću, ali Miloševićeva Srbija na koju je Panović mislio vaistinu nije bila normalna zemlja. Nešto smo se posle  u granicama naših skromnih mogućnosti  malčice popravili, guzelja sve to prema kakvoj takvoj normalnosti, ovoga puta pod otežavujućom okolnošću sve nenormalnijeg okolnog sveta.

Ajde da ne dužim? Da li moja malenkost teško podnosi etiketu „izdajnik“, pa zbog toga plajpiči Smajlovićku? I druge Smajlovićke. Ma jok. Starije je to od Smajlovićki. I što je još gore  neinventivno, skomračno, inertno. Gde li je originalnost? Zar ne bi, recimo, profesionalni neizdajnici mogli da nas „izdajnike“ nazovu pedofilima, skotološcima, dilerima droge, sekstrafikantima i pročaja. Bilo bi efektnije, bilo bi to više u duhu vremena. A za kraj utuvite ovo: Srbija neće biti normalna zemlja sve dok je Smajlovićka glavna urednica „Politike“, lista koji bi u Srbiji trebalo da bude ono što je u Engleskoj Tajm, ili u Francuskoj Le Figaro.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi