Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Dosije "Utisak nedelje" (2014)

08. 10. 2014.

Autor: Zoran Trifunović Izvor: Ilustrovana politika

Otvorenih očiju

Utisak o Utisku

Dobro veče, šta je za vas najjači utisak?

Dvadesetak godina smo dobijali odgovore na ovo pitanje, izgleda da ćemo sada sami i da pitamo i da odgovaramo. Možda smo svi jednako krivi što je u još jednom slučaju, kažu, preovladao poslovni nad opštim iliti javnim interesom. Da li je baš tako i kakav je utisak o „Utisku“?

Sećam se kada je sve počelo na Studiju B i tih dvadeset godina kao da je proletelo. Ne znam da li će te emisije biti i dalje na programu, ali teško da će nešto drugo zameniti svojevrsno pročišćenje na kraju sedmice, filter kroz koji smo cedili ono malo zdravog razuma koji nam je ostao u glavama.

Dva sata tokom kojih smo presabirali šta nam se tokom još jedne nedelje u našim životima desilo. I da li su naš utisak, naš stav, naša ocena isti kao i kod drugih. Jeste ovde u pitanju sloboda medija, ali je isto i surova realnost da programi takvog sadržaja u ovoj Srbiji nisu više na ceni.

Namerno ne kažem popularni, jer ovde mnogi umesto glave imaju TV ili veb-sajt. Javna je tajna da vlasnici Devedesetdvojke imaju kamen oko vrata, da više troši nego što zarađuje. Razmišljalo se i o mnogo ozbiljnijim rezovima. I rejtinzi nisu kao što su bili, profil televizije je doveden do neprepoznatljivosti.

Ali nisu sve emisije takve. Ono što ima gledanost, što ima kredibilitet, što je lakmus srpske javnosti, ne bi trebalo gasiti jednim pritiskom na daljinskom upravljaču. 

Mora da opstane, jer ni većina, kojima se život pretvorio u rijaliti i paradu, ne može više da primi nove rijalitije i parade. Usijao mi se daljinski u pokušaju da pronađem nešto drugo, nešto bez pevanja i pucanja, bez turskih, indijskih serija ili ispraznih holivudskih blokbastera.

Šta je bolje, istrajati u principijelnim zahtevima, autorstvu i odbrani novinarske profesije ili istrajati da emisija ide pod nekim drugim uslovima ili na drugom mestu? Imam utisak da je ovde reč o jednom davno započetom, a nezavršenom poslu. A nije utisak, već znam da je medijska stvarnost surova. Kad jednom odeš, brzo te zaborave. Utisak nedelje je paradigma naše realnosti, a ako utisci počnu da blede, jedno je sigurno – više ih nećemo imati.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

09.10.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 22:29

Sve ima svoje trajanje

Na kraju svakog dana, rasporedjujemo svoje utiske: sa posla,brige oko dece,samoposluga koje su podigle cene, plačanja računa,bahatog ponašanja gradjana na ulici, prevozu, tako da i nemamo vremena da slušamo i gledamo na televiziji tudje utiske ni voditelja ni onih koji su pozvani da učestvuju u tim emisijama.Od njih gradjani nikakve koristi nemaju već autori. Pametnom čoveku one nisu potrebne, kao ni razne isprazne emisije sa gosujućim "nacionale" pevačima, ne navodim televiziju . Ukoliko posle napornog dana malo vremena preostane, pročitajmo neku dobru knjigu, neki dobar tekst, preslušajmo dobru muziku ( ne novokomponovanu) .Niko i nikakve emisije tog tipa ne mogu da utiču na formiranje naših ličnih utisaka.Tako da je mnogo buke oko ničeg , neke emisije ne mogu večito da traju.Jednostavno potoršile su se.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi