Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  UNS i DNKiM: Kosovska policija da hitno pronađe ko je opljačkao novinarku Tijanu Danić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

22. 03. 2022.

Autor: UNS-DNKiM Izvor: UNS-DNKiM

UNS i DNKiM: Kosovska policija da hitno pronađe ko je opljačkao novinarku Tijanu Danić

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) najoštrije osuđuje pljačku Tijane Danić novinarke Radio – televizije Kosovo 2 (RTK2) koja se dogodila u subotu, 19. marta u 22:30 sati u centru Prištine ispred glavne zgrade Javnog servisa radio- televizije Kosova (RTK) i traži da počinioci hitno budu pronađeni

Kako je UNS – u rekla urednica i voditeljka  u programu na srpskom jeziku RTK2 Tijana Danić, dok je ulazila u svoj automobil sa kolegom Dejanom Vukšom primetila je iza sebe Golf sa upaljenim motorom i svetlima.

Iznenada, nepoznata osoba otvorila je vrata njenog automobila i  sa zadnjeg sedišta uzela jednu od dve torbe. Potrčala je za njim, ali se on automobilom koji je bio parkiran iza njih udaljio velikom brzinom. Zbog svega što joj se dogodilo zabrinuta je za bezbednost sebe i svojih kolega.

UNS i DNKiM upozoravaju da ovakvi incidenti podstiču osećaj nesigurnosti kod novinara i medijskih radnika koji su permanentno izloženi različitim oblicima pritisaka.

UNS i DNKiM traže da kosovska policija hitno pronađe počinioce i podseća da je ovaj deo grada pokriven velikim brojem sigurnosnih kamera.

Pljačka koja se dogodila ispred RTK u užem centru Prištine pokazuje teške uslove rada novinara ove medijske kuće koji u najvećem broju putuju iz svojih enklava do redakcije čije se sedište nalazi u neadekvatnim prostorijama.

UNS i DNKiM podsećaju da kosovske institucije nisu ispunile ustavnu obavezu po kojoj je srpska zajednica trebalo da dobije nezavisni televizijski kanal na srpskom jeziku koji pokriva celu teritoriju Kosova.

Ispunjenje ove obaveze znači konstituisanje Upravnog odbora sa srpskom većinom, normalan izbor direktora Javnog servisa na srpskom jeziku sa sedištem u Gračanici.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi